Ekonomija

Gorak ukus ajvara iz domaće radinosti: Za teglu i više od 1.000 dinara

Agroekonomski analitičar Milan Prostran kaže da najkvalitetnije paprike na pijacama dostižu cenu od 350 dinara, dok tegla ajvara "po bakinom receptu" neće više moći da se kupi po 500, 700 ili 800 dinara, jer se u avgustu već prodavao za 1.100 dinara
Gorak ukus ajvara iz domaće radinosti: Za teglu  i više od 1.000 dinaraGetty © stock photo

Pravljenje zimnice u našim domaćinstvima deo je porodične tradicije, ali je dugotrajna letnja suša umanjila rod za 50 odsto. Agroekonomski analitičar Milan Prostran očekuje da će šteta koju će pretrpeti poljoprivrednici biti veća od milijardu evra.

Prostran kaže da je za ovu godinu karakteristično što je priprema zimnice započela mnogo ranije zbog ranog zrenja ratarskih i povrtarskih kultura.

"Umesto u septembru, ili do polovine oktobra, priprema zimnice počela je već od avgusta. Pošto je rod bio manji, trgovci i uvoznici zaradili su na paprici iz Severne Makedonije, a nešto je ulazilo i iz Albanije.", kazao je agroekonomski analitičar.

Prostran ističe da se slabiji rod povrća vidi po tome i što nema prodaje iz kamiona, na putevima i magistralama, već su to uglavnom pijace i trgovinski lanci koji su se, kako je primetio, bolje spremili ove godine nego ranije.

Napominje da tegla ajvara "po bakinom receptu" neće više moći da se kupi po 500, 700 ili 800, jer se u avgustu već prodavao za 1.100 dinara.

Prostran kaže da je suša odnela ogroman rod ove godine, koji je manji od proseka za oko pedeset odsto. Prema njegovim rečima, kulture zasejane prošle jeseni, strna žita, rano voće i povrće, bile su povoljnije što je malo amortizovalo ukupan rast cena poljoprivrednih proizvoda.

"Kada su u pitanju rane prolećne kulture, podbačaj je bio oko 20 do 30 odsto, dok će drugi deo godine koji nosi najveći deo proizvodnje u povrtarstvu i voćarstvu, prema prvim procenama, doneti štetu veću od milijarde evra", naglašava Prostran.

Proizvođač paprike i ajvara Stevica Marković iz sela Brestovca kod Leskovca još nije započeo berbu iako je za ovaj period uobičajeno da je u toku druga ili treća berba.

"Sama godina je krenula vrlo loše. Mi smo već u aprilu imali preko 30 stepeni. Nicanje paprike je bilo otežano, mnogi nisu ni proizveli rasad, pa sam morao da ga kupujem", navodi Marković.

"Biljka u tim stresnim uslovima plod vidi kao strano telo, odbaci ga, tako da smo mi tek jula meseca dobili prve cvetove a plod tek treba da počnemo da beremo", objašnjava Marković.

Kako je naglasio, za 15 godina koliko se bavi proizvodnjom paprike ne pamti ovakvu godinu. Dodaje da će rod pored toga što je prepolovljen biti i veoma loš. Marković kaže da će ajvara biti samo za već poznate klijente.

Mirko Mišković iz Male Vranjske kod Šapca kaže da suša na njegovom gazdinstvu jedino nije bitno uticala na rod čeri paradajza, budući da je sazreo ranije.

"Jako rano je zasađen, u martu, tako da stigao na rod već u maju. Međutim, što se tiče sadnje u redovnim terminima, zametanje plodova je bilo jako loše što je umanjilo rod za 30 do 40 odsto", kaže Mišković.

Kako je dodao, to se odrazilo i na rod kornišona zasađen početkom avgusta. Mišković ga prodaje naveliko po ceni od 150 do 180 dinara, dok na nekim tezgama kilogram dostiže i 400 dinara.

Prostran kaže da su septembarske kiše stigle kasno da bi uticale na poboljšanje roda. One su, kako navodi, najvažnije pre svega za pripremu nove setve, jer poljoprivredna godina počinje krajem avgusta ili početkom septembra.

Ukazuje na to da je podbacio rod svih osnovinih povrtnih kultura – krompira, paprike, paradajza, krastavca i luka. Prostran kaže da najkvalitetnije paprike na pijacama dostižu cenu od 350 dinara.

Što se tiče cena u supermarketima, Milan Prostran kaže da se, pre svega, zbog dugogodišnjih ugovora koje imaju sa primarnim proizvođačima povrća u industrijskoj preradi mogu naći mnogo povoljnije cene. Naglašava da cena tegle ajvara iz domaće radinosti može biti i tri puta veća u odnosu na industrijski.

image