Ekonomija

Belgija u panici: Moli Evropsku uniju da zabrani uvoz ruskog gasa

Belgijska ministarka energetike Tin Van der Straten, rekla je da EU mora da "ide dalje" kako bi sprečila ruski LNG da stigne u EU jer raste zabrinutost zbog povećanja uvoza
Belgija u panici: Moli Evropsku uniju da zabrani uvoz ruskog gasaGetty © Vladimir Zapletin

Belgija, koja je jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa iz Rusije, pozvala je Evropsku da zabrani ruski energent, upozoravajući da kompanije ne mogu da raskinu dugoročne ugovore osim ako blok kao celina ne uvede sankcije. Belgijska ministarka energetike Tin Van der Straten, rekla je za "Fajnenšel tajms" da EU mora da "ide dalje" kako bi sprečila ruski LNG da stigne u EU jer raste zabrinutost zbog povećanja uvoza.

"Pravila koja je Brisel uveo prošlog decembra da bi sprečili ruske energetske kompanije da koriste infrastrukturu EU nisu obezbedila dovoljan pravni osnov kompanijama koje su koristile luke koje su glavna čvorište za uvoz LNG-a i ponovni izvoz u treće zemlje – da smanje ugovore", rekla je ona. 

Dugoročni LNG ugovori traju deceniju ili više, tako da mnogi koji su trenutno na snazi datiraju iz perioda pre početka sukoba u Ukrajini 2022. godine.

"Pokušali smo da rešimo ovaj problem, ali i dalje imamo ruski gas koji dolazi u Belgiju. Domaće zakonodavstvo ne može pomoći, potreban nam je zajednički evropski pristup", rekla je Van der Stratenova.

Holandska ministarka za klimu Sofi Hermans najavila je da će pokrenuti to pitanje na sastanku ministara energetike u EU u oktobru.

"Broj tankera koji prevoze ruski gas koji pristižu na glavni terminal u Roterdamu naglo je porastao ove godine. Od sredine 2022. do sredine 2024. godine pristizao je po jedan, a tokom leta je njihov broj dostizao dva mesečno", rekao je Hermansova.

Tanker standardne veličine obično nosi oko 70.000 do 80.000 tona gasa.

"Ne postoje druge opcije u kojima možemo da raskinemo privatne ugovore bez primene pravila o sankcijama Evropske komisije", rekao je ona.

"Fajnenšel tajms" podseća da je Brisel dosledno gurao zemlje EU da smanje svoje oslanjanje na ruska fosilna goriva od kada je počeo sukob u Ukrajini, ali ukazuje da je prestao sa uvođenjem sankcija na gorivo osim zabrane pretovara - uvoza i ponovnog izvoza ruskog LNG-a u druge zemlje – što je dogovoreno u junu, ali tek treba da stupi na snagu.

Nakon Španije, Belgija je bila drugi najveći uvoznik ruskog LNG-a 2023. godine, ali izgleda da će Francuska ove godine prestići Belgiju i Španiju.

Uprkos pritiscima zemalja uvoznica kao što su Belgija i Holandija da uvedu sankcije na ruski LNG, malo je izgleda da se postigne jednoglasni dogovor svih država članica EU koji bi bio potreban. Mađarska se, na primer, redovno protivila preduzimanju daljih mera za smanjenje ruskih fosilnih goriva.

Diplomate EU iz zemalja uvoznica takođe su rekli da veliki deo gasa prolazi u druge zemlje članice EU. Podaci o tome koliko je prodato su komercijalno osetljivi i stoga ih kompanije koje su uključene drže u tajnosti.

"Mnogo bi nam pomoglo kada bi se ti podaci mogli javno objaviti", rekao je jedan diplomata za "Fajnenšel tajms".

Zbog Kine odustaju od sunca, ostaje im samo vetar

Van der Stratenova je rekla da bi zemlje EU takođe trebalo da se usredsrede na izgradnju domaćih obnovljivih izvora energije. To bi moglo uključivati koordinaciju tendera za ugovore o vetroelektranama na moru, na primer, kako bi se proizvođačima dala sigurnost za duže proizvodne cikluse.

Belgija je ovog meseca objavila tender od 682 miliona evra za vetropark u Severnom moru, uz preciziranje da bi kompanije trebalo da imaju "dokazanu stručnost u Evropi" i nametnula stroge kriterijume sajber bezbednosti kako bi sprečili konkurente iz zemalja kao što je Kina da potkopaju evropske ponuđače.

Aukcija je takođe prva u EU koja nalaže da ponuđači moraju da uključe mere za obezbeđivanje jeftine obnovljive električne energije građanima.

"Ono što smo želeli da postignemo je da ova obnovljiva i pristupačna električna energija dođe u vašu kuću ili vašu kompaniju i da vam koristi direktno", poručila je Van der Stratenova građanima.

U skladu sa preporukama o izveštaju o evropskoj konkurentnosti bivšeg italijanskog premijera Marija Dragija, belgijski ministar je rekao da bi Evropa trebalo da odustane od podrške za svoju slabu solarnu industriju i da se fokusira na energiju vetra na moru i proizvodnju vodonika – industrije koje još nisu je ugrožene  konkurencijom iz Kine koja nude jeftinije proizvode.

Za solarne panele, "brod je isplovio, tržište je nestalo. Kapacitet elektrolizera, ali i vetar na moru su čiste tehnologije koje zaista treba da negujemo", rekla je Van der Stratenova.

image