Ekonomija

Vučić ljut po dolasku u Suboticu: Veliki propust, nema otvaranja stanice dok se ne promene natpisi

Brza pruga od Novog Sada do Subotice završena je čak godinu dana pre roka, i sada je na mađarskoj strani da završi deonicu do Budimpešte

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je test vožnji brzog voza od Novog Sada do Subotice i izjavio je da je pruga završena godinu dana pre roka.

"Čuda se dešavaju", rekao Vučić, dodajući da su radnici iz Kine radili u tri smene da posao završe.

Kako je rekao po dolasku u Suboticu, železnička stanica u tom gradu je konačno modernizovana i uređena.

Izneo je veliku primedbu na protokol što predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor nije pozvan da prisustvuje ceremoniji.

Takođe, zamerka je i to što su natpisi ispisani na srpskom i engleskom jeziku, a ne i na mađarskom jeziku.

"Mora da bude na mađarskom jeziku, svidelo se to nekome ili ne dok sam ja predsednik", kaže Vučić i napominje da boje moraju biti u trobojkama Mađarske i Srbije.

Vučić je prisustvovao danas, zajedno sa suprugom Tamarom, testiranju nove deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice.

U specijalnom vozu za testiranje bili su i ministar građevinarstva Goran Vesić, predsednica Pokrajinske vlade Maja Gojković, direktorka Infrastrukture železnice Srbije Jelena Tanasković, gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić, kineski ambasador u Srbiji Li Ming, predstavnici kineskog izvođača radova, kao i predstavnici medija.

"Rekao sam našem prijatelju Li Mingu, da rešimo pitanje finansiranja banatske pruge od Pančeva preko Opova, Zrenjanina, Miloševa pa ćemo da produžimo do Kikinde, ali i da skrenemo kod Čoke prema Subotici. Time bi smo spojili Severnu Bačku i Srednji Banat sa Beogradom, sa Južnim Banatom i Beogradom. I nije nam to ni preskupo, imajući u vidu stanje naših javnih finansija", rekao je Vučić tokom test vožnje.

Novoizgrađena deonice brze pruge od Novog Sada do Subotice, čija je dužina 108,2 kilometara, u fazi je testiranja i očekuje se da bude otvorena za saobraćaj, kako je ranije najavljeno, od 20. do 25. novembra na Dan prisajedinjenja (Vojvodine Srbiji).

Tada će moći da se stigne brzim vozom od Beograda do Subotice za sat i deset minuta. Brzi voz će moći da ide na pruzi Novi Sad – Subotica gotovo sve vreme 200 kilometara na sat.

Rekonstruisano je ukupno 23 kilometara koloseka i 113 skretnica.

Inače, projekat modernizacije i rekonstrukcije pruge Beograd–Budimpešta predstavlja projekat saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a to je ujedno i prvi projekat povezivanja kineske železničke tehnologije i opreme sa tehničkim specifikacijama interoperabilnosti železnica Evropske unije.

Sastanak sa MMF-om bio težak

Vučić je rekao da današnji razgovor sa delegacijom MMF-a nije bio lak.

"Imamo novu metodologiju Eurostata, a po njoj naš javni dug je 46,5 posto. Kada sam postao predsednik vlade bio je 79 odsto", rekao je Vučić.

"Imali smo danas tešku diskusiju sa misijom MMF-a, ali smo na dobrom putu. I imaćemo sutra ili prekosutra velike vesti za Srbiju. To je ono čemu smo se nadali decenijama", rekao je Vučić.

On je dodao da je uvek tražio da MMF bude tu, iako su 2011. napustili Srbiju.

"Bilo je jasno da nam preti totalna propast", rekao je Vučić i dodao da je od 2014. tražio sve vreme prisustvo MMF-a u Srbiji.

image