Ekonomija

Vučić s podsekretarom SAD: Plašim se ludila koje neće nas da zaobiđe, da sačuvamo glave

Podržavamo Srbiju da iskoristi priliku Projekta "Jadar" i litijuma, izjavio je podsekretar SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hoze Fernandez

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa podsekretarom SAD za ekonomski rast, energetiku i životnu sredinu Hozeom Fernandezom.

"U sredu će biti potpisan značajan energetski ugovor koji će u budućnosti mnogo značiti za našu zemlju i omogućiti nam da nekoliko godina imamo električnu energiju", rekao je Vučić nakon susreta.

Fernandez i ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić potpisali su bilateralni sporazum o strateškoj saradnji u oblasti energetike.

"Razgovarali smo i o uvođenju 5G mreže, govorili smo i o korišćenju mineralnih sirovina, litijumu. Rekao sam da ćemo konačnu odluku doneti kada sagledamo sve studije. Sve ovo radimo zbog napretka naše zemlje. Očekujemo da naša stopa rasta bude veća od 4 odsto. Da bismo to mogli da uradimo važno je da idemo stepenik po stepenik napred", dodao je Vučić.

Vučić je najavio da će sledeće sedmice biti potpisan ugovor o kojem je razgovarao sa Bajdenom.

"On zna koliko je važna ta kompanija. Taj projekat bi mogao da nam donese 1.000 gigavata struje. A ima 1.000 megavata balansirajuće struje. Ovo je za nas od ključnog značaja da bismo do 2028. stigli da ubacimo struju u sistem. Ovaj projekat je vredan 1.6 milijardi. A to su veliki, strateški projekti i biće ih još. Mi moramo da žurimo.

Zahvalio je Fernandezu na poseti naše zemlje.

"To je za nas i čast i privilegija i prilika da razgovaramo o najvažnijem ili jednom od najvažnijih aspekata naših odnosa sa Sjedinjenim Američkim Državama. I imali smo dobar i dugi sadržajan razgovor", rekao je Vučić.

Vučić je istakao kao važno i dobru saradnju Telekoma i EXIM banke.

"Eksportna i importna banka, već je donela odluku i ide u finansiranje određenih projekata u Telekomu od 50 miliona evra", rekao je Vučić.

On je istakao da očekuje da stopa rasta u Srbiji u ovoj godini bude veća od četiri odsto, uprkos suši koja je pogodila poljoprivredu.

"Da bismo sve to uspeli, da bismo sve to mogli da napravimo, upravo je važno da idemo stepenik po stepenik napred, a ne da samo očekujemo da se sve nastavi i da bude lepo, a da ne moramo ništa novo da uradimo", rekao je Vučić.

Fernandez je rekao da su razgovarali i o Projektu "Jadar", te da će proizvodnja baterija pomoći svetu.

"Ovo je prilika za Srbiju da iskoristi generacijski izazov i priliku koja se ne ukazuje često. Mi smo u poziciji sada da je svetu potrebno 42 puta više litijuma do 2050", rekao je on.

"Pozdravljamo javnu raspravu o Jadru, koja treba da se zasniva na nauci i na činjenicama, ulaganje u kritične minerale mora da donese dobrobit za zajednice", dodao je Fernandez.

Vučić je pojasnio da je investicioni rejting naša slika, kao pasoš u koji pogleda svako ko u tu zemlju dolazi.

"Tresem se od straha hoćemo li u miru uspeti da završimo sve obaveze do decembra 2026, jer se plašim dodatnog ludila, a to dodatno ludilo neće nas da zaobiđe. Nije pitanje samo fizički da sačuvamo glave, zato je ovo od izuzetnog značaja", podvukao je Vučić.

image