Ekonomija

Upozorenje za građane: Lažna "Temu" aplikacija krade podatke o karticama

Iz MUP-a Srpske apeluju na građane da budu oprezni i informisani jer, navode, prevaranti svakodnevno traže nove načine za krađu podataka i zloupotrebu poverenja građana
Upozorenje za građane: Lažna "Temu" aplikacija krade podatke o karticamaGetty © stock photo

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske upozorava građane na pojavu lažne aplikacije pod imenom "Temu" na zvaničnim prodavnicama aplikacija (App Store i Google Play), saopšteno je iz MUP-a Srpske. Oni navode da "prevaranti koriste ovu aplikaciju kako bi prikupljali podatke o platnim karticama i drugim ličnim podacima korisnika".

Lažna aplikacija izgleda identično kao originalna "Temu" aplikacija, sa logotipom i sličnim korisničkim interfejsom.

"Lažna aplikacija navodi korisnike na lažne sajtove, od korisnika traži ažuriranje podataka, među kojima se traže i podaci sa platne kartice (broj kartice, CVV kod). Uneseni podaci se zatim prenose prevarantima i mogu se zloupotrebiti za neovlašćene transakcije i krađu identiteta", navode iz MUP-a Srpske.

Građani mogu da se zaštite tako što će preuzimati aplikacije samo sa zvaničnih izvora (App Store i Google Play), ali proveriti i ime izdavača.

"Originalnu 'Temu' aplikaciju izdaje Temu International LLC i na njoj imate obaveštenje da kupci budu pažljivi, da 'Temu' aplikacija nikada neće poslati SMS poruku i tražiti vam dodatne podatke. Pročitajte komentare i ocene korisnika pre instalacije, jer lažne aplikacije često imaju sumnjive ili lažne recenzije. Ne unosite podatke o kartici u aplikacije koje nisu proverene. Redovno pratite stanje na računu i prijavite svaku sumnjivu transakciju svojoj banci. Koristite antivirusne aplikacije koje mogu detektovati sumnjive softvere", upozoravaju iz MUP-a Srpske.

MUP Srpske napominje da, u slučaju da ste već preuzeli lažnu aplikaciju, potrebno je da je odmah uklonite sa uređaja, blokirate svoju karticu i obavestite banku o mogućoj zloupotrebi, promenite lozinke za sve relevantne naloge koje ste koristili u aplikaciji i da prijavite slučaj policiji putem najbliže stanice ili onlajn na internet stranici MUP-a Srpske.

Iz MUP-a Srpske apeluju na građane da budu oprezni i informisani jer, navode, prevaranti svakodnevno traže nove načine za krađu podataka i zloupotrebu poverenja građana.

image