Ekonomija

Godišnji skup MMF i Svetske banke u Vašingtonu: Srbiju predstavljaju Mali i Tabakovićeva

Naredne dane će obeležiti debate Svetske banke o efikasnijoj globalnoj pomoći i planovima za podsticanje ekonomskog rasta. Na skupu će se, takođe, diskutovati o ekonomskom osnaživanju žena, uticaju klimatskih promena, problemima zaduženih zemalja i aktuelnim privrednim izazovima
Godišnji skup MMF i Svetske banke u Vašingtonu: Srbiju predstavljaju Mali i TabakovićevaGetty © RomanBabakin

Godišnji skup Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupe Svetske banke (SB) počinje danas u Vašingtonu i trajaće do 26. oktobra, a Srbiju će predstavljati ministar finansija Siniša Mali i delegacija Narodne banke Srbije (NBS).

Predstavljanje svetskih ekonomskih izgleda odnosno prognoze globalnog privrednog razvoja u budućnosti, kao i izveštaja o globalnoj finansijskoj stabilnosti najavljeno je za sutra. Svetske ekonomske prognoze će biti objavljene u utorak u 15:00 časova, a izveštaj o finansijskoj stabilnosti u 16:15 časova.

Naredne dane će obeležiti debate Svetske banke o efikasnijoj globalnoj pomoći i planovima za podsticanje ekonomskog rasta. Na skupu će se, takođe, diskutovati o ekonomskom osnaživanju žena, uticaju klimatskih promena, problemima zaduženih zemalja i aktuelnim privrednim izazovima.

"Grupa Svetske banke igra ključnu ulogu u globalnim naporima da se okonča ekstremno siromaštvo i podstakne zajednički prosperitet. Jedan od načina na koji organizacija radi na postizanju ovih ciljeva je pozivanje građana iz celog sveta da sarađuju na pitanjima kao što su smanjenje siromaštva, međunarodni ekonomski razvoj i finansije, izgradnja ljudskog kapitala i jačanje otpornosti", navodi se na veb stranici te organizacije.

Iz Narodne banke Srbije su saopštili da će se ključne teme na sastancima tokom Godišnje skupštine odnositi na aktuelna globalna ekonomska kretanja i izglede u uslovima izraženih geopolitičkih tenzija, kao i na odgovarajuće mere ekonomske politike.

Generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda predstaviće Agendu
globalne ekonomske politike. Pored plenarnog zasedanja Odbora guvernera Međunarodnog monetarnog fonda i Grupacije Svetske banke, kao najviših organa upravljanja, planirani su sastanci Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta i Zajedničkog komiteta za razvoj, savetodavnih organa MMF i Grupacije Svetske banke", navodi se u saopštenju NBS.

Delegacija Republike Srbije učestvovaće i na sastanku zatvorenog tipa sa guvernerima i ministrima finansija zemalja u vezi sa regionalnim ekonomskim izgledima za centralnu i istočnu Evropu. Biće održani i brojni bilateralni sastanci sa rukovodstvom i predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

"Dogovoreni su i brojni sastanci sa rukovodiocima vodećih finansijskih institucija i stranim investitorima zainteresovanim za ulaganja u Republiku Srbiju, posebno nakon istorijskog uspeha – formalnog dobijanja investicionog rejtinga zemlje koji odavno zaslužujemo", poručili su iz NBS.

image