Ekonomija

Mračna prognoza ekonomiste o deceniji duga: Ovim zemljama preti "fiskalna smrt" zbog dužničke krize

Američki ekonomista Artur Lafer kaže da je globalno zaduživanje premašilo rekordnih 300 biliona dolara prošle godine zbog najvećeg rasta globalnih kamatnih stopa u poslednjih 40 godina
Mračna prognoza ekonomiste o deceniji duga: Ovim zemljama preti "fiskalna smrt" zbog dužničke krizeGetty © Jemal Countess

Velike ekonomije koje ne uspeju da se pozabave svojim rastućim problemima duga umreće "fiskalnom smrću", upozorio je američki ekonomista Artur Lafer, iz "Lafer Tengler Investmentsa".

U intervjuu za Si-En-Bi-Si, on je predvideo "deceniju duga", dodajući da je kriza zaduživanja zahvatila i razvijene i zemlje u razvoju i da se neće "dobro završiti".

"Globalni dug je porastao za 100 biliona dolara u odnosu na pre deset godina i dostigao rekord od 307,4 biliona dolara prošlog septembra, zbog najvećeg rasta globalnih kamatnih stopa u poslednjih 40 godina", naveo je ekonomista. 

On je istakao da se više od 80 odsto tog povećanja odnosi na zemlje koje važe za bogate, poput SAD, Velike Britanije, Francuske i Japana, zbog nekontrolisanog gomilanja duga. Kina, Indija i Brazil zabeležile su najizraženiji rast zaduživanja među tržištima u razvoju.

"Može se očekivati da neke od većih zemalja koje se ne pozabave svojim dugovima na vreme, umru sporom fiskalnom smrću", rekao je Lafer, dodajući da bi moglo da se dogodi da bankrotiraju neke ekonomije u usponu.  

Dok su zemlje sa niskim dohotkom izložene velikom riziku od dugova, otplata duga bi bila posebno problematična za zemlje sa visokim dohotkom zbog starenja stanovništva i nedostatka radne snage.

Najnoviji izveštaj Instituta za međunarodne finansije pokazuje da je udeo duga dostigao neverovatnih 336% svetskog BDP-a u poređenju sa prosečnim odnosom duga prema BDP-u od 110% u 2012. za napredne ekonomije i 35% za tržišta u razvoju.

image
VV inauguration
banner