Ekonomija

Vučević: Do kraja godine privredni rast 3,8 odsto

Na sednici Saveta za BDP, na kojoj su analizirani rezultati u svim oblastima važnim za stabilnost domaće ekonomije i održivi privredni rast, istaknuto je da su građevinarstvo, rudarstvo, industrija i sektor IKT ključne oblasti za ostvarivanje privrednog rasta
Vučević: Do kraja godine privredni rast 3,8 odsto© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Vlade Miloš Vučević predsedavao je danas sednicom Saveta za koordinaciju aktivnosti i rast bruto domaćeg proizvoda, na kojoj je rečeno da bi Srbija do kraja godine trebalo da dostigne privredni rast od 3,8 odsto.

Na sednici Saveta za BDP, na kojoj su analizirani rezultati u svim oblastima važnim za stabilnost domaće ekonomije i održivi privredni rast, istaknuto je da su građevinarstvo, rudarstvo, industrija i sektor IKT ključne oblasti za ostvarivanje privrednog rasta, saopštila je Vlada Srbije.

Za postizanje većeg privrednog rasta, važno je i, kako je navedeno, da svaki projekat i sva ministarstva, lokalne samouprave i javna preduzeća ubrzaju aktivnosti da bi se ispoštovali rokovi.

Jedna od tema bila je i "Zelena agenda", odnosno stvaranje uslova za blagovremenu pripremu privrede za uvođenje takse na ugljen-dioksid na tržištu EU, koja počinje sa punom primenom početkom 2026. godine.

Na sednici je zaključeno da je neophodno kontinuirano praćenje i izveštavanje o stanju investicionih projekata, ubrzanje njihove realizacije, s obzirom na to da je otpočeo četvrti kvartal 2024. godine.

"Članovi Saveta upoznali su me sa realizacijom ključnih investicionih projekata od uticaja na BDP. Jedna od tema bila je i 'Zelena agenda', odnosno stvaranje uslova za blagovremenu pripremu privrede na uvođenje takse na ugljendioksid na tržištu EU, koja počinje sa punom primenom početkom 2026. godine", napisao je Vučević na svom Instagram nalogu.

image