Ekonomija

Meloni traži snažniji odgovor EU na američki zakon o inflaciji

Evropska unija treba više da radi na tome da postane nezavisna sa sopstvenim lancima snabdevanja, poručila italijanska premijerka
Meloni traži snažniji odgovor EU na američki zakon o inflaciji© AP Photo/Alessandra Tarantino

Evropska unija bi trebalo da preispita svoja pravila za isplatu državne pomoći i da uspostavi bolji nadzor nad ključnim lancima snabdevanja poput energeneata i čipova kako bi se suprotstavila američkom Zakonu o smanjenju inflacije, poručila je italijanska premijerka Đorđa Meloni, prenosi "Blumberg".

Reč je o zakonu koji je usvojila administracija Džozefa Bajdena na osnovu kog američke kompanije dobijaju subvencije zbog kojih će biti u nepravednoj prednosti u odnosu na evropske.

Italijanska premijerka je kritikovala američka pravila, rekavši da EU treba više da radi na tome da postane nezavisna sa sopstvenim lancima snabdevanja kada je reč o ključnim industrijama.

Meloni je američki zakon osudila i početkom decembra kada je navela da je nova regulativa SAD diskriminatorna prema evropskim preduzećima. Tom prilikom je saopštila da je njena vlada spremna da podrži napore za zaštitu evropskih porodica i kompanija.

"Pozitivnim smatramo mere koje favorizuju konkurentnost i štite stratešku proizvodnju uz očuvanje integriteta zajedničkog tržišta bez diskriminacije", istakla je ona.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ranije je predstavila plan u četiri tačke kojim se predviđa davanje više slobode članicama EU da ulažu u sopstvene kompanije.

Protiv Zakona o smanjenju inflacije i francuski predsednik Emanuel Makron koji je poručio da Evropljani moraju da snažno odgovore na potez Vašingtona.

Američkim Zakonom o smanjenju inflacije izdvaja se više od 360 milijardi dolara za suzbijanje posledica klimatskih promena, što uključuje poreske olakšice za postavljanje i pravljenje infrastrukture koja je u skladu sa politikom prelaska na tzv. čistu energiju.

image