Ekonomija

Lula prekinuo privatizaciju brazilskih državnih korporacija

Prema novoizabranom predsedniku Brazila, državne korporacije će igrati "ključnu ulogu" u novom ekonomskom ciklusu zemlje, prenose brazilski mediji
Lula prekinuo privatizaciju brazilskih državnih korporacijawww.globallookpress.com © Wang Tiancong/XinHua

Novoizabrani predsednik Brazila Luiz Injasio Lula da Silva odustao je od planova za prodaju osam državnih korporativnih giganata, uključujući naftnu kompaniju "Petroleo Brasileiro", poznatu kao "Petrobras", izvestio je u ponedeljak brazilski portal "G1".

Pored "Petrobrasa", nalog za prekidanje privatizacije odnosi se i na "Pre-Sal Petroleo", državnu firmu odgovornu za nadzor i prodaju vladinog udela nafte i gasa iz ugovora o podeli proizvodnje, kao i na poštansku službu "Koreios" i preduzeće "Empresa Brasil de Komunikaooperator", koja upravlja radiodifuznom mrežom savezne vlade.

Preduzeće za IT usluge brazilskog sistema socijalne zaštite "Dataprev", državna nuklearna kompanija "Nuklep", korporacija za IT usluge "Serpro", kao i Nacionalna kompanija za snabdevanje Ministarstva poljoprivrede takođe su skinute sa liste za privatizaciju.

Lula je pozvao da se sprovede "rigorozna analiza uticaja privatizacije na javne usluge, odnosno na tržište", dodajući da će državne banke i velike naftne kompanije kao što je "Petrobras" igrati "ključnu ulogu" u novom ekonomskom ciklusu.

Berzanski indeks u Sao Paulu je u ponedeljak pao za 3,24 odsto, dok su akcije "Petrobrasa" pale za oko 6 odsto nakon što je Lulin inauguracioni govor probudio strahove investitora od intervencionističke politike vlade. Brazilska nacionalna valuta real zabeležila je pad vrednosti za 1,5%.

Lula, koji je prvobitno bio služio kao predsednik Brazila od 2003. do 2010. godine, položio je zakletvu kao predsednik Brazila 1. januara.

On je 2018. godine bio zatvoren zbog optužbi za pranje para nakon kotroverznog sudskog procesa, ali su osude poništene naredne godine. Lula se ponovo kandidovao i pobedio Žaira Bolsanara na predsedničkim izborima u oktobru prošle godine.

Bolsanarova populističko-desničarska administracija bila je predmet mnogih kontroverzi, uključujući optužbe za korupciju i uništavanje životne sredine. Lulina vlada prethodno je pala usled optužbi za masovnu korupciju u "Petrobrasu", što je dovelo do opoziva njegove naslednice Dilme Rusef 2016. godine.

image