Svet

Prvo obećanje Lula da Silve: Neophodno jačanje BRIKS-a

Brazilski predsednik položio je zakletvu i obećao da će uraditi sve kako bi se okončala izolacija u kojoj je zemlja bila prethodnih godina
Prvo obećanje Lula da Silve: Neophodno jačanje BRIKS-awww.globallookpress.com © Ton Molina/Keystone Press Agency

Novi predsednik Brazila, levičar Luis Injasio Lula da Silva na početku svog trećeg mandata položio je zakletvu u Kongresu, istakavši da staje na čelo, kako je rekao, razorene zemlje u koju se glad vratila pod Bolsonarom, čija je vlada "iscrpila resurse za obrazovanje, zdravstvo i očuvanje šuma i narušila ljudska prava".

Lula da Silva je, kako prenosi Tanjug, optužio Bolsonarovu administraciju da je počinila "genocid" tako što nije pravilno odgovorila na pandemiju korona virusa za vreme koje je umrlo više od 680.000 Brazilaca.

"Ako smo ovde, to je zahvaljujući političkoj svesti brazilskog društva i demokratskom frontu koji smo formirali", poručio je Lula da Silva.

Predsednik Brazila Luis Injasio Lula da Silva obećao je, na ceremoniji inaguracije, da će ojačati saradnju u okviru asocijacije BRIKS koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika.

"Naša vodeća uloga biće oličena u obnavljanju južnoameričkih integracija u okviru zajedničkog tržišta Merkosura Južne Amerike, i na osnovu revitalizacije Unije južnoameričkih naroda i drugih suverenih institucija u našem regionu kako bismo izgradili aktivan i produktivan dijalog sa Sjedinjenim Državama, EU, Kinom, azijskim zemljama i drugim globalnim igračima", rekao je Lula da Silva, a prenela agencija "TASS".

Brazil će, kako je dodao, jačati BRIKS i saradnju sa afričkim zemljama ne bi li se okončala izolaciju u kojoj je zemlja bila poslednjih godina.

"Brazil mora postati gospodar svoje sudbine", istakao je brazilski predsednik.

        

 

image
VV inauguration
banner