Svet

Sa novim članicama BRIKS će držati 60 odsto svetskih rezervi gasa

Ukoliko zemlje koje su izrazile interesovanje ili podnele kandidaturu za članstvo budu primljene u ovaj ekonomski blok, grupacija će imati 30 odsto veći BDP od američkog
Sa novim članicama BRIKS će držati 60 odsto svetskih rezervi gasawww.globallookpress.com © © Rafael Henrique

Ako zahtevi zemalja koje žele da se pridruže BRIKS-u budu prihvaćeni, ovaj ekonomski blok država, koji trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, imaće BDP 30 odsto veći od američkog, obuhvataće više od polovine svetske populacije i imaće kontrolu nad 60 odsto svetskih rezervi gasa, navodi se na sajtu "Silk roud brifing".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je više desetina zemalja zvanično podnelo zahtev za pridruživanje BRIKS-u nakon odluke da dopuste prijem novih članica. 

Lavrov je naveo da su se prijavili Alžir, Argentina i Iran, a da su zainteresovane Saudijska Arabija, Turska, Egipat i Avganistan, kao i Indonezija, od koje se očekuje da podnese zvaničnu aplikaciju za pridruživanje na predstojećem samitu G20 na Baliju.

Drugi mogući kandidati za članstvo su Kazahstan, Nikaragva, Nigerija, Senegal, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati. Ministri finansija svih pobrojanih zemalja prisustvovali su sastanku na kojem se razmatrala mogućnost proširenju BRIKS-a, a koji je održan u maju.

BRIKS-u su priloženi osnovni ekonomski podaci predloženih novih članica sa BDP-om i stopom rasta za prvih devet meseci 2022. godine, a "Silk roud brifing" predstavio je ključne podatke 13 zemalja, mogućih novih članova.

Alžir, koji se prijavio za članstvo u ovom ekonomskom bloku, šesti je najveći svetski izvoznik gasa i ima treće najveće svetske neiskorišćene izvore gasa. Država je član OPEK-a i član Afričkog kontinentalnog sporazuma o slobodnoj trgovini. 

Na sajtu se navode i podaci za još jednog kandidata za članstvo Irana, koji ima više od 1,2 triliona barela nafte i gasa i najveće rezerve ugljovodonika na svetu. Ova država je sankcionisana od strane SAD-a i Evrope zbog planova za razvoj nuklearnih elektrana, jer Zapad strahuje da bi Iran mogao da pogodi Izrael nuklearnim oružjem, a sa druge strane, Iran je članica OPEK-a. Predviđeno je i da Iran postane punopravni član Šangajske organizacije za saradnju. Potom, Iran ima Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom.

Za članstvo se prijavila i Argentina glavni svetski dobavljač poljoprivrednih dobara. To je druga najveća članica latinoameričkog trgovinskog bloka "Merkosur" koji takođe uključuje i Brazil, Paragvaj i Urugvaj i koji ima dodatne trgovinske sporazume sa većinom drugih zemalja Latinske Amerike. 

Trenutno, grupacija BRIKS-a, čini više od 40 odsto globalne populacije i skoro četvrtinu svetskog BDP-a. 

"Silk roud brifing" podseća da BRIKS nije ekonomski blok slobodne trgovine, ali se po ovom pitanju itekako sarađuje.

Članice BRIKS-a su 2014. godine osnovale Novu razvojnu banku (NDB) kako bi obezbedile alternativu mehanizmima pozajmica od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke.

Iz istih razloga Kina je osnovala Azijsku infrastrukturnu investicionu banku (AIIB) i ponudila finansiranje nezavisno od MMF-a i Svetske banke, za koje se smatralo da nameću političke reforme osmišljene da pomognu Sjedinjenim Američkim Državama u zamenu za davanje kredita.

I NDB i AIIB banke imaju trostruki finansijski "A" rejting i kapital od 100 milijardi dolara. Akcije NDB banke ravnopravno drže svaka od pet članica.

image