Rusija

Lavrov: Više od dvanaest zemalja je zainteresovano za ulazak u BRIKS

Očekuje se da će kriterijumi za prijem novih članica biti dogovoreni u skorijoj budućnosti, poručio je šef ruske diplomatije
Lavrov: Više od dvanaest zemalja je zainteresovano za ulazak u BRIKS© MFA Russia

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da je više od 12 zemalja izrazilo zainteresovanost da se priključi BRIKS-u dodajući da je organizacija veoma tražena i da postoje mnoge druge zemlje, osim Irana, Alžira i Argentine, koje bi želele da postanu njene članice.

"Interesovanje za ovo globalno udruženje je veoma, veoma veliko i nastavlja da raste", rekao je on. "Ovo nisu samo Alžir, Argentina, Iran. U stvari, postoji više desetina takvih zemalja", istakao je ruski ministar. 

Zbog velikog interesovanja, BRIKS, organizacija koju čine Rusija, Kina, Indija, Južnoafrička republika i Brazil, uskoro će dogovoriti kriterijume za pristup novih država članica.

"Pre nego što budemo govorili o tome kako i kada će tačno početi širenje BRIKS-a, dogovorili smo se u okviru 'petorke' da prvo odredimo kriterijume i principe razmatranja ovakvih prijava, jer zahtevi o pristupanju organizaciji već zvanično pristižu. Naravno, očekujemo da neće biti potrebno puno vremena za postizanje dogovora o kriterijumima i principima za proširenje BRIKS-a. Prvo moramo da vidimo kako će se ovo udruženje dalje razvijati u potencijalno proširenom sastavu", objasnio je Lavrov na zajedničkoj konferenciji sa indijskim ministrom spoljnih poslova Subramanjanom Džaišankarom.

Sredinom jula ove godine predsednik Međunarodnog foruma BRIKS-a Purnima Anand rekao je da su vlasti Turske, Egipta i Saudijske Arabije izrazile želju da se priključe organizaciji, dok je sličan zahtev juče došao i od Alžira.

O saudijskom zahtevu za ulazak u BRIKS govorio je i predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafoza nakon posete Rijadu sredinom oktobra, a juče je zvanično potvrđeno da je Alžir zatražio prijem u BRIKS.

Šef ruske diplomatije, inače, danas je visoko ocenio bilateralne odnose sa Indijom i dodao da jačanje odnosa Moskve i Nju Delhija odgovara interesima oba naroda i doprinosi međunarodnoj bezbednosti. 

Naglašeno je da su strane razgovarale i o situaciji u Ukrajini i Avganistanu. Obraćena je pažnja na kosmičku saradnju, satelitsku navigaciju, saradnju u vojnom naoružanju. 

Trgovinski promet između dve zemlje u septembru ove godine dostigao je 17 milijardi dolara, što predstavlja rast za više od 130 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine. Dve zemlje će ubrzo dostići zadati cilj kojim se pretpostavlja da će trgovinska razmena dostići vrednost od 30 milijardi dolara, ocenio je šef ruske diplomatije.

Istaknuta je dobra perspektiva saradnje u sferi energetike, pre svega u proizvodnji ugljovodonika, ali i nuklearne energije.

"Perspektive za saradnju u energetskom sektoru su dobre, uključujući povećanje izvoza ugljovodonika iz Rusije na indijsko tržište, međusobno učešće u projektima vezanim za njegovu proizvodnju, uključujući i saradnju na Dalekom istoku i Arktičkom pojasu Ruske Federacije. Kao što znate, uspešno radimo i na izgradnji nuklearne elektrane Kudankulam, a dalji koraci koji se tiču obezbeđivanja novog mesta za izgradnju nuklearne elektrane, koristeći se ruskim dizajnom, obezbediće Indiji čistu i bezbednu energiju u budućnosti", rekao je Lavrov.

Njegov kolega Džaišankar potvrdio je da će Indija, treći najveći uvoznik nafte na svetu, uprkos sankcijama Zapada nastaviti da uvozi rusku naftu.

image
VV inauguration
banner