Svet

Bolsonaro i Lula razmenili uvrede tokom predsedničke debate u Brazilu

Lula je svog protivnika nazvao "malim diktatorom", a Bolsonaro mu je uzvratio da je "nacionalna sramota"
Bolsonaro i Lula razmenili uvrede tokom predsedničke debate u BraziluAP © Foto Tanjug/AP Photo/Marcelo Chello

Predsednik Brazila Žair Bolsonaro i njegov protivkandidat na predsedničkim izborima Ignasio Lula da Silva razmenili su niz uvreda tokom prve televizijske debate pred drugi krug izbora.

Lula je aktuelnog predsednika optužio za uništavanje Amazonske prašume, kao i za loše vođenje države tokom pandemije kovida-19 i umanjivanje opasnosti ovog virusa u javnim nastupima.

"Brojke su tu. Ti si kralj lažnih vesti, kralj gluposti koji laže brazilsko društvo.  Lagao si za vakcine. Brazil ima reputaciju države sa najviše smrtnih slučajeva zbog kovida-19", rekao je Lula svom protivniku.

"Nikada pre se neka vlada nije toliko zezala sa pandemijom kao tvoja", optužio je Lula Bolsonara.

Bolsonaro je branio svoje akcije tokom pandemije i rekao da je vlada "kupila 500 miliona vakcina".

"Brazil je bio primer svetu kada je u pitanju vakcinacija", rekao je on i dodao da je "kampanja vakcinacije u Brazilu počela manje od mesec dana nakon što je u svetu data prva vakcina. Sve vakcine je kupila savezna vlada. Mi smo ponosni na svoj rad".

Bolsonaro je obećao da će braniti konzervativne vrednosti protiv "rodne ideologije" i dodao da "ne želi da naša deca koriste iste toalete [nezavisno od svog pola]".

Tokom debate Lula je Bolsonara nazvao "malim diktatorom" i obećao da će braniti slobodu i demokratiju. Bolsonaro je svog rivala nazvao "nacionalnom sramotom" zbog korupcijskih skandala u koje su bili umešani Lula i njegova Radnička partija (PT) dok su bili na vlasti u periodu od 2003. do 2016. godine.

Lula, koji je već obavljao funkciju predsednika od 2003. do 2010. godine, imao je zabranu kandidovanja na izborim pre četiri godine zbog presude za korupciju, koja je kasnije ukinuta. U prvom krugu predsedničkih izbora on je osvojio 49 odsto glasova dok je Bolsonaro osvojio 44 procenta. Drugi krug biće održan u nedelju 30. oktobra.

image