Ekonomija

Evrozona: Inflacija će ostati povišena, čak i ako padnu cene energenata

Dosadašnja povećanja plata nisu dostigla rast cena, rekao glavni ekonomista ECB
Evrozona: Inflacija će ostati povišena, čak i ako padnu cene energenata© Tanjug/AP Photo/Thanassis Stavrakis, File

Glavni ekonomista Evropske centralne banke (ECB) Filip Lane rekao je da će pritisci na cene u evrozoni ostati povišeni čak i ako troškovi energije počnu da popuštaju, prenosi "Blumberg".

"Ovo nije odlučujuće za ukupnu dinamiku inflacije", rekao je Lane na panel diskusiji u Nju Orleansu. Prvobitni energetski šok koji je rezultat rata u Ukrajini i efekata ponovnog otvaranja nakon pandemije pretočiće se u plate "u naredne dve ili tri godine", rekao je on.

Inflacija u evrozoni je u decembru usporila na 9,2 odsto, više nego što su ekonomisti predviđali, a usporavanje je uzrokovano padom cena energenata, iako je mera rasta cena koja uklanja tako nestabilne artikle dostigla rekordnih 5,2 odsto.

S obzirom da dosadašnja povećanja plata nisu dostigla ove poraste cena, sada postoji jaz koji će "održavati pritisak na inflaciju u narednih nekoliko godina", naveo je ekonomista.

Ipak, ako se usporavanje troškova energije nastavi, to bi tokom vremena trebalo da se pretvori u "manji pritisak na inflaciju hrane, manji pritisak na osnovnu inflaciju", rekao je Lane.

"To treba da prepoznamo, ali, naravno, takođe treba da prepoznamo neizvesnost u vezi budućeg puta cena energenata", dodao je on.

ECB je prošle godine povećala troškove zaduživanja za 250 baznih poena i obećala da će uslediti još povećanja. Simulacije pokazuju da trenutni nivo kamatnih stopa nije dovoljan da se inflacija vrati na cilj od dva odsto na vreme, rekao je Lane.

"Sasvim smo zadovoljni sa pružanjem ovih smernica, ali dozvolite mi takođe da pojasnim da će ove odluke zavisiti od podataka i pratiće pristup od sastanka do sastanka zbog neizvesnosti sa kojom se suočavamo", zaključio je glavni ekonomista ECB.

image