Ekonomija

Daleko od zelene grane: Razvijene ekonomije još će čekati oporavak

Cene hrane i energenata i dalje rastu u brojnim državama, uprkos nedavnom padu ukupne inflacije, a to nije dobar znak
Daleko od zelene grane: Razvijene ekonomije još će čekati oporavakwww.globallookpress.com © Graham Hughes/Keystone Press Agency

Cene hrane i dalje rastu u većini razvijenih svetskih ekonomija, uprkos nedavnom padu ukupne (nominalne) inflacije, što je znak da će centralne banke nastaviti sa politikom štednje i narednih meseci.

Bazna inflacija - koja je bolji pokazatelj "zdravlja" ekonomije jer isključuje cene hrane i energenata, ubrzano raste u svim krajevima sveta, pokazala je analiza "Fajnenšl tajmsa".

Bazna inflacija skočila je u novembru u većini od 33 zemlje čije je statističke podatke pratio "Fajnenšl tajms" i daleko je iznad cilja centralnih banaka od dva odsto.

"Potencijalno nas čeka mnogo muke u budućnosti", rekla je Suzana Striter, viši investicioni analitičar u finansijskoj kompaniji "Hargrevs Lansdaun". "Tvrdoglavo visoke cene nastavljaju da izazivaju mnogo glavobolje ekonomijama."

U pokušaju da se izbore sa podivljalom inflacijom izazvanom problemima u lancima snabdevanja koji potiču još iz vremena pandemije i nestašicom energenata koji su, opet, posledica zapadnih sankcija Rusiji, centralne banke u SAD, Evropi i Engleskoj su podigle kamatne stope i tek su od skora stidljivo počele da ih spuštaju.

No, uprkos tome, predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je poručila da će evrozona morati da nastavi sa štednjom jer će cene i dalje rasti i takva situacija će "ostati neko vreme". Sličnu poruku uputili su šefovi Feda i Banke Engleske.

Stratezi "BlekRoka", američke međunarodne korporacije za upravljanje investicijama, upozorili su sve koji se nadaju da će uskoro doći do pada inflacije, da će biti razočarani, prenosi "Blumberg".

Takođe su izrazili sumnju da je moguće postići cilj od dva odsto inflacije u svetlu rasta cena hrane, manjih investicija i porasta plata u Americi.

Glavni strateg Skot Til smatra da će inflacija u Sjedinjenim Državama pasti na 3,5 odsto tek krajem 2023. godine, kao i da će Fed podići kamatne stope na pet odsto u prvoj polovini 2023. godine.

Fed je već agresivno povećao troškove zaduživanja kako bi se izborio sa najgorom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija, a ključno pitanje na tržištima je kada će kamatne stope dostići vrhunac.

"Gledajući u budućnost, geopolitički rizik, demografija i prelazak na održive izvore energije, održaće inflaciju visokom", rekao je Til. "Da li će kamatne stope pasti sa 5 odsto na tri u naredne dve godine? Ne u tom okruženju."

image