Ekonomija

Kina otvorila vrata, pozivaju strane investitore

Peking je uveren da će kineska ekonomija ove godine ostvariti normalan trend rasta i očekuje veći uvoz, korporativne investicije i potrošnju
Kina otvorila vrata, pozivaju strane investitorewww.globallookpress.com © Lian Yi/XinHua

Potpredsednik kineske vlade Liu He proglasio svoju zemlju otvorenom za svet nakon tri godine izolacije usled pandemije kovida-19.

"Strane investicije su dobrodošle, a vrata Kine će se još više otvarati", poručio je Liu tokom obraćanja u Davosu.

Liu se osvrnuo na napore kineskih vlasti da reše krizu likvidnosti u sektoru nekretnina. On je takođe rekao da će njegova zemlja nastaviti da promoviše preduzetništvo i podržava privatni sektor, prenosi Rojters.

Peking je uveren da će se kineska ekonomija vratiti na normalan trend rasta 2023. godine i da očekuje veći uvoz, korporativne investicije i potrošnju, dodao je potpredsednik kineske vlade.

On je, takođe, pozvao na intenzivniju međunarodnu saradnju i ukazao da bi trebalo posvetiti više pažnje negativnom efektu prelivanja povećanja kamatnih stopa u velikim zemljama na tržišta zemalja u razvoju.

Upitan da prokomentariše trenutnu situaciju sa kovidom-19 u Kini, Liu je rekao da je ona stabilna i dodao da je iznenađen brzinom kojom se ljudi oporavljaju.

Liu je napomenuo i da se na Davosu sreo sa mnogim starim prijateljima.

Bivši ministar finansija SAD Lorens Samers izjavio je da je razgovarao sa Liuom u ponedeljak više od sat vremena, ne iznevši detalje.

Potpredsednik kineske vlade u sredu će se prvi put uživo sastati sa američkom ministarkom finansija Dženet Jelen u Cirihu.

Anonimni kineski zvaničnik je najavio da će se Liu, tokom godišnje konferencije Svetskog ekonomskog foruma, sastati sa direktorima finansijskih, tehnoloških, industrijskih i drugih kompanija, kao i sa mnogim svetskim liderima.

image