Ekonomija

Ograničenje cene gasa u EU moglo bi da izazove nagle promene na tržištu

Možda se neki efekti razviju tek kada aktiviranje mehanizma kontrole cena bude neizbežno, ističe se u zaključcima Evropske uprave za hartije od vrednosti i tržišta
Ograničenje cene gasa u EU moglo bi da izazove nagle promene na tržištuwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn, Виктор Лисицын

Ograničenje cene gasa u Evropskoj uniji moglo bi da dovede do smanjenja tržišne likvidnosti, mada značajniji efekti do sada nisu mogli da budu sa sigurnošću utvrđeni, navodi se u zaključcima Evropske uprave za hartije od vrednosti i tržišta, u koje je "Blumberg" imao uvid. 

Očekuje se da će Uprava u ponedeljak saopštiti da, iako efekti ograničenja cene gasa ne mogu u potpunosti da se predvide, to ne znači da ih neće biti. Jedan od očekivanih efekata je da bi trgovina mogla da se izmesti sa tržišta kada počne da se primenjuje ograničenje.

"Možda se neki uticaji razviju tek kada aktiviranje mehanizma kontrole cena bude neizbežno", prenosi "Blumberg", "što bi moglo da izazove značajne i nagle promene, koje potencijalno utiču na funkcionisanje tržišta i finansijsku stabilnost".

EU se u decembru složila da uvede privremenu gornju granicu cena gasa kako bi se izbegle ekstremne promene koje su zabeležene prošle godine, ali postoji zabrinutost da bi to moglo da ugrozi snabdevanje bloka ili poremeti funkcionisanje tržišta. 

Agencija za saradnju energetskih regulatora takođe treba da objavi početnu procenu kako bi to moglo da utiče na tokove gasa u regionu.

image