Ekonomija

"Blumberg": Odluka EU o ograničenju cene gasa preti da pogorša energetsku krizu

Ograničenje cene bez odgovarajućeg ograničenja potražnje može pogoršati nestašice evropskih zaliha gasa, navodi se u analizi "Goldman Saksa"
"Blumberg": Odluka EU o ograničenju cene gasa preti da pogorša energetsku krizuwww.globallookpress.com © © IMAGO/Frank Ossenbrink

Uvođenje ograničenja cene ruskog gasa moglo bi da pojača energetsku krizu i poremeti snabdevanje evropskog tržišta ovim energentom.

Mehanizam koji su juče usvojili ministri energetike Evropske unije, s ciljem da spreče nagle skokove cena na tržištu, mogao bi da dovede do nestašica na tržištu i pojača konkurenciju iz Azije, piše "Blumberg". 

Ograničenje cene bez odgovarajućeg ograničenja potražnje može pogoršati nestašice evropskih zaliha gasa, navodi se u analizi "Goldman Saksa", i dodaje da bi to moglo da pogorša situaciju sa gasom sledeće godine i, u najgorem slučaju, primora vlade da racionalnije troše ovaj energent.

Zbog ograničenja cene, uvoznici sa Starog kontinenta imaće ograničeni manevarski prostor da ponude dobru cenu prilikom nadmetanja za isporuke tečnog prirodnog gasa (LNG). Iz industrijskog sektora stiglo je upozorenje da bi isporuke LNG-a mogle da završe u Aziji ukoliko cene tamo budu veće od evropskog ograničenja.

Uz to, Kina je počela da popušta svoju politiku "nulte tolerancije" prema kovidu, pa će očekivani rast privredne aktivnosti u toj zemlji dovesti do rasta potražnje za gasom, upozoravaju stručnjaci.

Uvoznici LNG-a iz Evrope i Azije nadmeću se za isporuke ovog energenta kod istih izvoznika, kao što su Sjedinjene Američke Države i Katar.

Evropska mera može da bude ukinuta ukoliko bude dala negativne efekte, ali njeni tvorci se nadaju da će njome privući velike dobavljače. Ipak, ona se ne proteže na manje transparentna tržišta, pa tako može da dođe do velikog pregrupisavanja sa berzi na upravo takva tržišta.

Dok "evropske" cene gasa mogu da pariraju ceni LNG-a u svetu, dobavljači još mogu da budu privučeni na ovo tržište, ali više zabrinjava to što bi prodaja mogla da se izmesti sa berzi, kaže direktor trgovine u danskoj energetskoj kompaniji "Pzem NV".

Ministar energetike Alžira Mohamed Arkab smatra da ograničenje cene destabilizuje tržište. On je dodao da su "otvorena, transparentna, neograničena i nediskriminatorna tržišta gasa više nego neophodna".

S druge strane, najveći evropski snabdevač gasom, "Ekvinor ASA", saopštava da ograničenje cene najverovatnije neće imati uticaj na izvoz norveških proizvođača.

Na ministarskom sastanku u Briselu, posle više meseci debata, neslaganja i usaglašavanja stavova i ne bez nesuglasica i pred sam sastanak, dogovoreno je da cena gasa bude ograničena na 180 evra po megavat-satu, a mera će biti aktivirana ukoliko cena bude veća od tog nivoa tri dana za redom.

image