Ekonomija

Cena gasa u EU podelila članice, trgovci upozoravaju na visoke marže

Ministri energetike EU će danas u Briselu pokušati da postignu dogovor oko "energetskog paketa". Španija i Poljska kritikuju predlog ograničenja cene gasa
Cena gasa u EU podelila članice, trgovci upozoravaju na visoke maržewww.globallookpress.com © Hauke-Christian Dittrich/dpa

Evropske države danas će pokušati da se dogovore oko plana ograničenja cena gasa kako bi ublažile energetsku krizu u koju je kontinent zapao.

Evropska unija pokušava da obuzda ekonomske posledice vrtoglavih skokova cena gasa koje su dovele do zatvaranja privrede, podstakle inflaciju i ostavile domaćinstva da se muče da plate račune. Neuspeh u postizanju sporazuma rizikuje da pošalje signal da se jedinstveni odgovor bloka na energetsku krizu izazvanu situacijom u Ukrajini raspada, a to je, piše "Blumberg" politički poklon Moskvi koji Evropa želi da izbegne.

U pozadini se vodi još jedna borba: EU je ogorčeno podeljena oko toga kako da primeni plan Grupe sedam (G7) za ograničenje cene ruske nafte i samim tim umanje Moskvi prihode od prodaje tog energenta. Diplomate EU razgovarale su satima u sredu bez postizanja dogovora i trebalo bi da se nastave danas.

Za ministre energetike koji u četvrtak održavaju odvojeni sastanak u Briselu, cilj je postizanje sporazuma o paketu koji uključuje jačanje mehanizma za zajedničku kupovinu gasa, ograničavanje nestabilnosti cena i omogućavanje bržeg izdavanja dozvola za projekte obnovljive energije.

Kamen spoticanja u postizanju dogovora je predlog Evropske komisije o ograničavanju cena gasa na tržištu. Komisija je predložila tu meru ove nedelje nakon poziva velike grupe država članica i uprkos zabrinutosti drugih da bi taj potez mogao da ugrozi snabdevanje.

Ne očekuje se brz ishod pregovora u vezi sa predlogom o ograničenju gasa. Prva rasprava o predlogu biće održana danas, pre debate lidera EU na samitu u decembru. Sada postoji opasnost da pristalice jačeg ograničenja cena gasa mogu da pokušaju da prikupe dovoljno glasova i energetski paket uzmu kao taoca i blokiraju ga ako ne budu ispunjeni njihovi zahtevi.

Napetosti su velike. Španija je u sredu predlog nazvala "smejurijom" jer bi bio pokrenut samo ako se ispuni niz uslova.

Brisel je predložio ograničavanje cene gasa ako dostigne 275 evra po megavat-satu dve uzastopne nedelje i ako razlika između te cene i referentne vrednosti za evropske troškove tečnog prirodnog gasa bude 58 evra po megavat-satu ili više tokom 10 dana u tim nedeljama. Ti uslovi su toliko strogi da ni tokom istorijskog vrhunca evropskih cena gasa u avgustu ne bi bio aktiviran.

Francuska se takođe žalila, nazvavši uslove ekstremnim, a poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da su uslovi "razlog za zabrinutost". Malteška ministarka energetike Mirijam Dali rekla je uoči današnjeg sastanka da "predlog na stolu nije u skladu sa svrhom".

Oglasili su se i trgovci i proizvođači koji su upozorili da će morati da izdvoje dodatnih 33 milijarde dolara za marže ako plan Brisela da ograniči cenu ključne referentne vrednosti gasa bude ostvaren, piše "Fajnenšl tajms".

Proizvođači i trgovci koji se oslanjaju na holandsko tržište fjučersa TTF biće suočeni sa porastom troškova od 80 odsto za osiguranje svojih poslova, upozorio je vodeći operater, Interkontinentalna berza, u pismu Evropskoj komisiji.

Tako veliko povećanje marže moglo bi da "destabilizuje tržište", navodi se u memorandumu ICE, grupe sa sedištem u Atlanti koja vodi tržište TTF.

ICE je upozorio da bi bilo koja vrsta ograničenja značila da bi predstojeći ugovor uključivao više rizika i uključivao više privatnih poslova, što bi primoralo berzu da traži od kupaca više novca unapred.

Povećanje marže pogodio bi tržište koje je već pod pritiskom.

image