Rusija

Novi ruski ministar odbrane otkrio prioritete: Naoružanje vojske i razvijanje novih metoda ratovanja

Bezbednosna pitanja trebalo bi da budu na prvom mestu, ocenio je Andrej Belousov
Novi ruski ministar odbrane otkrio prioritete: Naoružanje vojske i razvijanje novih metoda ratovanja© Александар Астафјев / РИА Новости

Počeo sam da se upoznajem sa poslovima u Ministarstvu odbrane, a tamo su sva pitanja od najvećeg prioriteta, ocenio je kandidat za ministra odbrane Ruske Federacije Andrej Belousov.

"Počeo sam da se upoznajem sa poslovima. Tamo su sva pitanja prioritet, drugih jednostavno nema", istakao je Belousov na plenarnoj sednici Saveta Federacije i dodao da bi bezbednosna pitanja trebalo da budu na prvom mestu.

Prema njegovim rečima, jedan od najvažnijih zadataka je obezbeđivanje naoružanja grupama ruskih trupa u zoni Specijalne vojne operacije.

"U toku je SVO, stoga sva najhitnija aktuelna pitanja su, pre svega, u vezi sa opremanjem grupe koja tamo deluje, obezbeđivanjem najsavremenije vojne i specijalne opreme: artiljerijska municija, projektili, lična zaštita vojnog osoblja, specijalne komunikacije, dronovi, oprema za elektronsko ratovanje i drugo", naveo je.

On je naglasio da, kako bi se preduhitrile Oružane snage Ukrajine, neophodno je razviti nove metode borbenih dejstava, a cilj u ovoj situaciji je regrutovanje Oružanih snaga i da nema reči o mobilizaciji.

Još jedan od prioritetnih zadataka koje je Belousov naveo jeste kadrovsko popunjavanje Oružanih snaga. "Ovde nije reč o mobilizaciji", naglasio je odmah kandidat za ministra odbrane.

Važno je i pitanje blagovremene isplate vojnicima, rešenje stambenog pitanja za borce i dostupnost medicinskih usluga, dodao je Belousov.

Pored toga, nastavio je, potrebno je efikasnije sprovođenje državnih porudžbina upućenih vojno-industrijskim preduzećima, kako bi ruska vojska u potpunosti bila obezbeđena svim vrstama proizvoda.

Pored toga, Belousov se dotakao teme vojnog obrazovanja, napominjući da su se i ovde nagomilali određeni problemi koje treba rešiti.

Komentarišući njegovu nominaciji na tu funkciju, Belousov je rekao da mu je "ruski predsednik ukazao veliko poverenje" i da je "svestan svoje odgovornosti prema zemlji, ruskom narodu, predsedniku Ruske Federacije u skladu sa planiranim imenovanjem".

Belousov je obećao da na ovoj funkciji neće poštedeti svoje zdravlje, a ako bude potrebno, i život za rešavanje postavljenih zadataka.

"Uvek sam se čvrsto rukovodio principom – 'Može da se pogreši, ali da se laže ne može'", poručio je Belousov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin predložio je Andreja Belousova za novog ministra odbrane, a Putin je svoje predloge uputio Savetu Federacije.

Belousov je stekao reputaciju sjajnog ekonomiste u vladi Mihaila Mišustina i ima Putinovo puno poverenje.

On nije vojno lice, međutim, uzimajući u obzir uspešnu karijeru, odanost otadžbini i zadatke koje je obavljao, nova dužnost mu neće prestavljati problem. Belousov je više od 20 godina pri vlasti, iskusan je političar i tokom pandemije 2020. godine, privremeno je preuzeo dužnost premijera.

image