Svet

Grčki mediji: Malo ko zna ka kakvoj nacionalnoj katastrofi ide Atina

U autorskom tekstu Panagiotisa Pavlosa "Kosovizacija Grčke i otomanski čaj u Ankari", ističe se da ono što verovatno malo ko zna jeste da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koga izvestiteljka Saveta Evrope, Grkinja i sestra grčkog premijera Dora Bakojani podržava za članstvo tzv. Kosova u članstvo SE, ima svoju stranku u Skoplju "Vredi"
Grčki mediji: Malo ko zna ka kakvoj nacionalnoj katastrofi ide AtinaGetty © Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/LightRocket

Grčki portal "Odbrana" ocenio je, nakon sastanka grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa i turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana, da malo ko zna ka kakvoj nacionalnoj katastrofi ide ta zemlja, ističući u prvi plan to što će stranka premijera privremenih prištinskih institicuja Aljbina Kurtija najverovatnije biti u vladajućoj koaliciji u Severnoj Makedoniji.

U autorskom tekstu Panagiotisa Pavlosa "Kosovizacija Grčke i otomanski čaj u Ankari" ističe se da ono što verovatno malo ko zna jeste da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, koga izvestiteljka Saveta Evrope, Grkinja i sestra grčkog premijera Dora Bakojani podržava za članstvo tzv. Kosova u članstvo SE, ima svoju stranku u Skoplju "Vredi".

Osim toga, navodi se da će ta stranka najverovatnije biti deo nove vladajuće koalicije u Severnoj Makedoniji na čelu sa krajnje desničarskom VMRO DPMNE Gordane Šiljanovske, nove predsednice Severne Makedonije.

Autor navodi da je poseta albanskog premijera Edija Rame Atini nezabeležena u istoriji bilateralnih odnosa balkanskih zemalja, kao i da je autobuse pune kosovskih i Albanaca iz Albanije organizovala prištinska Kancelarija za vezu u Atini.

Grčka vlada je poslednjih dana više puta ponovila da je poseta Rame Atini privatna i da nema zvanični karakter.

Kako se navodi, malo ko zna da je, dok je gradonačelnica Atine bila Dora Bakojani, njen sin Kostas Bakojani, a nećak Kirijakosa Micotakisa, u oblasti Galaci, gde je smeštena Kancelarija Prištine, postavio ulične table na kojima piše "Kancelarija Kosova".

Kao još jedan problem, autor navodi i to što je Micotakis prilikom sastanka sa Erdoganom dao brojne "hvalospeve" Erdoganu, dok turski predsednik ne samo da nije pokazao nikakvu emociju, već je prešao na salvu realpolitike ponavljajući i ukazujući na strateške pretenzije Turske prema Grčkoj.

"U svom neslaganju sa turskim predsednikom, grčki premijer je delovao kao dobar izdanak buržoazije koja je, bukvalno smešnim (gradskim) učtivostima i gotovo otupelim tonom glasa, pokušavala da omami sultana, izlažući mu seriju grčkih ustupaka Turskoj, skoro kao dar pomirenja, koja je brat blizanac pomirenja", navodi se u autorskom tekstu.

image