Svet

Grčka: Džoker za evropske izbore stiže pravo iz – albanskog zatvora

Fredi Beleris, koji ima dvojno grčko i albansko državljanstvo, izabran je za gradonačelnika Himare, bastiona etničke grčke zajednice u Albaniji. Uhapšen je dva dana pre toga pod optužbom da je pokušao da kupi osam glasova
Grčka: Džoker za evropske izbore stiže pravo iz – albanskog zatvoraGetty © Photo by Dursun Aydemir/Anadolu via Getty Images

Vladajuća partija u Grčkoj izabrala je kontroverznog kandidata za izbore za Evropski parlament u junu – Fredija Belerisa, grčkog gradonačelnika albanskog grada Himare koji se trenutno nalazi u zatvoru.

Kako piše briselski "Politiko", za Grke je Beleris žrtva izmišljenih političkih optužbi, dok je za Albance on preteća figura, povezana sa oružanom pobunom etničke grčke manjine. On se takođe smatra ključnim protivnikom albanske vlade u borbi oko zaplene imovine, koja pripada etničkim Grcima u okolini Himare.

Pored toga, Beleri je jedan od vodećih uzroka sve veće napetosti između Atine i Tirane.

"Slučaj izabranog gradonačelnika albanskog grada Himare Fredija Belerisa, koji pripada grčkoj manjini, a koji se nalazi u zatvoru pod optužbom za kupovinu glasova na izborima 14. maja 2023. godine, verovatno je označio jednu od najnižih tačaka odnosa između Albanije i Grčke u poslednjoj deceniji", pisao je ranije "Albanijan post", povodom činjenice da premijer Albanije Edi Rama nije dobio poziv grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa na neformalnu večeru sa liderima Zapadnog Balkana u Atini u avgustu prošle godine.

Briselski portal ocenjuje da se Micotakisova partija Nova demokratija podrškom Belerisu "razmeće svojim patriotskim uverenjima" i pokušava da spreči rast podrške krajnje desničarskim strankama, uključujući nacionalističku stranku Grčku rešenje i pravoslavnu partiju Pobeda.

"Belerisova kandidatura ima veoma jaku simboliku. Svi oni zaista zainteresovani – a ne samo na rečima – za prava grčke etničke manjine u Albaniji razumeju to", rekao je Micotakis u četvrtak na konferenciji za novinare u Briselu.

Beleris, koji ima dvojno grčko i albansko državljanstvo, izabran je za gradonačelnika Himare, bastiona etničke grčke zajednice u Albaniji, na lokalnim izborima 14. maja prošle godine. Na izborima je pobedio kandidata socijalista Jorga Goroa za 19 glasova. 

On je uhapšen samo dva dana ranije zato što je navodno nudio oko 390 dolara za kupovinu osam glasova, te nije mogao da položi zakletvu.

image
VV inauguration
banner