Srbija i Balkan

Grčka bez odgovora o slanju sistema PVO Ukrajini: Sebe nećemo ugroziti

"Fajnenšel tajms" je izvestio da saveznici iz EU i NATO vrše intenzivan pritisak na Grčku i Španiju da Ukrajini obezbede sisteme PVO "patriot" i S-300 jer njihove potrebe "nisu tako velike kao potrebe Ukrajine"
Grčka bez odgovora o slanju sistema PVO Ukrajini: Sebe nećemo ugrozitiGetty © Christopher Furlong

Grčka je jasno poručila da neće preduzeti nikakve korake koji bi ugrozili zemlju ili doveli u rizičnu situaciju sopstvene sisteme PVO, rekao je portparol vlade Pavlos Marinakis za radio stanicu REAL FM, odgovarajući na pitanje da li će Atina poslati Kijevu sisteme PVO.

Naime, "Fajnenšel tajms" je izvestio da saveznici iz EU i NATO vrše intenzivan pritisak na Grčku i Španiju da Ukrajini obezbede sisteme PVO "patriot" i S-300 jer njihove potrebe "nisu tako velike kao potrebe Ukrajine".

Marinakis je na brifingu u ponedeljak demantovao to, ali su najveće opozicione stranke stranke ocenile da je posredi "tajna diplomatija" vlasti i tražile hitan izveštaj o tome da li se vrši pritisak na Grčku i koje obaveze je s tim u vezi preuzela Atina.

"Jasno sam odgovorio da nećemo preduzeti nikakve korake koji bi ugrozile potencijal odvraćanja zemlje ili protivvazdušnu odbranu zemlje. Po ko zna koji put sam pozvan da odgovorim na glasine o pomoći Ukrajini , a mislim da nije bilo mesta za pogrešno tumačenje", rekao je Marinakis.

Novinari su tražili i komentar na vest da Atina navodno pristaje da isporuči Ukrajini sisteme PVO, ako se SAD obavežu da zamene "patriot" i S-300 koje su na raspolaganju Grčkoj novim sistemima.

"Nemam takve informacije. Kada odgovaram na takva pitanja, držim se onoga što mi kažu iz ministarstava. Mogu ponoviti da se ni u kom slučaju neće preduzimati radnje koje će ugroziti mogućnosti odbrane zemlje i protivvazdušnu odbranu", rekao je Marinakis.

Na pitanje da li će Grčka poslati sisteme protivvazdušne odbrane Ukrajini ako dobije rakete od Sjedinjenih Država i time sačuva svoje odbrambene sposobnosti, portparol vlade je odgovorio negativno.

"Ne, ne, ne. Ne želim da bilo šta ostane nejasno. Odgovor je jasan. U ovom trenutku jednostavno ne mogu da potvrdim poruku sa kojom nisam upoznat", rekao je Marinakis.

image
VV inauguration
banner