Svet

NATO obezbeđuje Kijevu nove sisteme PVO, Zelenski zahteva sedam "patriota"

Ukrajinsko "nebo mora ponovo da bude bezbedno", rekao je Zelenski poručivši predstavnicima NATO članica da "to u potpunosti zavisi od njihovog izbora da li su zaista saveznici ili ne"
NATO obezbeđuje Kijevu nove sisteme PVO, Zelenski zahteva sedam "patriota"Getty © Sean Gallup/Getty Images

Članice NATO-a danas su se složile da obezbede Kijevu dodatne sisteme protivvazdušne odbrane, uključujući i američki PVO sistem "patriot", saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je da je Kijevu neophodno najmanje sedam "patriot" PVO sistema.

"Pored 'patriota', postoje i druga oružja koja saveznici mogu da obezbede, uključujući (francuski sistem) SAMP/T, a mnogi drugi, koji nemaju dostupne sisteme, su se obavezali da pruže finansijsku podršku za kupovinu PVO za Ukrajinu", rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

Tokom govora na virtuelnom sastanku saveta NATO-Ukrajina, Zelenski je opisao trenutni nivo strane pomoći kao "veoma ograničen" i istakao da je Izraelu pružena pomoć saveznika tokom iranskog napada u subotu, prenosi Rojters.

Kako je rekao, ukrajinsko "nebo mora ponovo da bude bezbedno" poručivši predstavnicima NATO članica da "to u potpunosti zavisi od njihovog izbora da li su zaista saveznici ili ne".

Prošle nedelje se Nemačka obavezala da će Kijevu obezbediti trećinu "patriot" baterija iz svojih vojnih zaliha.

Rojters podseća da SAD poseduju najveći broj "patriot" sistema, dok u Evropi zemlje kao što su Španija i Grčka imaju "patriote".

image
VV inauguration
banner