Svet

Potraga Analene Berbok: Gde su nestali "patrioti" za Ukrajinu?

U proteklih par nedelja "patriot" je ponovo dospeo u centar pažnje i to ne zbog svoje "čudotvornosti", već zbog apela ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe da se Kijevu isporuči još raketa i baterija ovog sistema
Potraga Analene Berbok: Gde su nestali "patrioti" za Ukrajinu?Getty © Soeren Stache/picture alliance

Oružane snage Ruske Federacije su od početka godine intenzivirale raketne udare po ciljevima u dubini ukrajinske teritorije, a od marta je primećeno i pojačano dejstvo lutajuće municije, krstarećih i taktičkih balističkih raketa po ključnim energetskim i infrastrukturnim objektima Ukrajine.

Osim što su učestaliji, napadi ruske vojske su znatno precizniji, a zabeležen je i veći procenat uspešnih udara. Razlog zbog kog u poslednja 3-4 meseca gotovo sve rakete i dronovi-kamikaze uspevaju da dođu do svojih ciljeva ogleda se u određenim modifikacijama u taktici, kao i samim sistemima naoružanja, ali i u nedostatku raketa PVO sa kojima se ukrajinska vojska odavno suočava.

Tako je u proteklih par nedelja "patriot" ponovo dospeo u centar pažnje i to ne zbog svoje "čudotvornosti", već zbog apela ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe da se Kijevu isporuči još raketa i baterija ovog sistema PVO.

Jedna od prvih reakcija sa Zapada na prošlonedeljnu izjavu Kulebe da "saveznici Kijeva imaju više od 100 takvih sistema, ali da ne žele da isporuče ni pola desetine", došla je iz Nemačke, i na žalost ukrajinskih zvaničnika nije zvučala ohrabrujuće.

Naime, ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok je nakon jučerašnjeg sastanka sa moldavskim kolegom tokom konferencije za novinare izjavila da je "Ukrajini hitno potrebno više raketa za sisteme PVO, ali da Berlin nema šta da isporuči", i dodala da su "nažalost, zalihe, naročito naših sistema 'patriot' poprilično istrošene".

Stoga se postavlja pitanje šta se desilo sa nemačkim "patriotima", i da li je zaista u pitanju nemogućnost ili pak nevoljnost da se ovi sistemi isporuče Ukrajini.

Koliko "patriota" je Ukrajini isporučila Nemačka

Prema dostupnim podacima, do danas Ukrajini je isporučeno ukupno tri baterije i četiri dodatna lansirna vozila, koja se najverovatnije drže u rezervi i koriste za rezervne delove, ili kao zamena za oštećena/uništena vozila. Svi isporučeni sistemi raspoređeni su u okviru 96. i 138. raketne brigade PVO i koriste verzije raketa PAC-2 i PAC-3.

Od ove količine, Nemačka je isporučila dve baterije i dva dodatna vozila, i do skoro nije bilo poznato koliko je raketa PAC-2 i PAC-3 za ove sisteme Berlin isporučio Kijevu.

Nakon isporuke, procenjuje se da je Bundesveru na raspolaganju ostalo 11 operativnih baterija "patriota", a krajem marta potvrđeno je da je Berlin sa kompanijom "Rajteon" sklopio ugovor u vrednosti od 1,2 milijarde dolara koji obuhvata nabavku još četiri baterije američkog sistema PVO.

U ovu cenu su uključeni radari, lansirna vozila, stanica za upravljanje vatrom, stanice za napajanje električnom energijom i druga pomoćna vozila, kao i rezervni delovi. Stoga je jasno da Nemačka ima, odnosno da će imati sasvim dovoljno "patriota" za svoje potrebe. Međutim, upitno je da li Bundesver trenutno ima dovoljno raketa kako bi "namirio" sve operativne baterije.

Nedostatak raketa, a ne sistema

Kada je govorila o istrošenosti zaliha, nemačka ministarka spoljnih poslova je najverovatnije mislila na rakete zemlja-vazduh PAC-2 i PAC-3 koje koriste "patrioti", a ne na same sisteme, odnosno lansirna vozila, radare i druge komponente. 

Ovo potvrđuje i ugovor o nabavci 1.000 raketa za "patriote", koji je potpisan 4. januara, sa ciljem da se poboljša protivvazduhoplovna odbrana Evrope usled "pretnje od Rusije". Prema dostupnim podacima, vrednost ugovora procenjuje se na oko 5,5 milijardi dolara, a dokument su potpisale Nemačka, Holandija, Rumunija i Španija.

Kako je tada saopšteno iz NATO agencije za podršku i nabavku, prema ugovoru plan je da u saradnji "Rajteona" i nemačke kompanije "MBDA", na teritoriji ove evropske države bude napravljeno postrojenje za proizvodnju poručenih raketa, a radi se o verziji GEM-T, odnosno unapređenoj varijanti PAC-2.

Od 1.000 raketa, nemački udeo iznosi 500, pri čemu će prvih 100 isporučenih, u vrednosti od 602 miliona evra, poslužiti kao zamena za projektile poslate Ukrajini, što zapravo govori koliko je Berlin raketa isporučio Kijevu.

Na osnovu ovog ugovora se može videti i da cena jedne unapređene PAC-2 (sa svom opremom za održavanje i rezervnim delovima) iznosi oko 6 miliona evra (6,5 miliona dolara), što je znatno više od standardne cene od 4 miliona dolara za noviju raketu PAC-3, koja izgleda važi samo za Oružane snage SAD.

Očekuje se da će prva tura poručenih raketa biti isporučena u narednih šest godina, tj. do 2030, dok će ostale pristizati do 2034. godine.

Ne mogu da proizvedu koliko Ukrajina može da potroši

Kao što je pomenuto, pretpostavlja se da je Nemačka Ukrajini isporučila 100 raketa za "patriote", međutim, za sada nije poznato koliko su raketa isporučile Holandija i SAD. Ipak, ono što se zna jeste da su tokom prvog uništavanja ili onesposobljavanja američkog sistema PVO, koje se dogodilo 16. maja 2023. godine, ukrajinski raketaši u rasponu od dva minuta, tj. 120 sekundi, lansirali oko 30 raketa u pokušaju da presretnu nadolazeće ruske vazdušne ciljeve.

Imajući u vidu količinu krstarećih raketa koje je ruska vojska tog dana lansirala ka položajima američkih sistema, i to iz različitih pravaca, kao i činjenicu da "patriot" funkcioniše po principu dve rakete na jedan cilj, jasno je zbog čega su Ukrajinci iskoristili toliko projektila u tako kratkom vremenskom roku.

Ipak, to ne menja činjenicu da je za dva minuta potrošeno 6 odsto godišnje proizvodnje raketa PAC-3, koja je u 2022. godini iznosila ukupno 500 raketa

Ono što čitavu situaciju sa upotrebom "patriota" u Ukrajini čini tragikomičnom jeste cena jedne baterije sistema, samih raketa za presretanje, kao i ruskih krstarećih i taktičkih balističkih raketa koje američki sistem treba da presretne i koje su se koristile za uništavanje istog.

Naime, sve komponente "patriota" koje su Oružane snage Ruske Federacije do sada uništile, ili oštetile gađane su vazduhoplovnim balističkim raketama 9-S-7760 "kinžal" čija se vrednost procenjuje na oko milion dolara i raketama 9M723 kompleksa "iskander-m", koje koštaju oko dva miliona dolara po komadu.

Podsećanja radi, vrednost jedne baterije američkog sistema PVO je oko 1,1 milijardu dolara (i to na američkom tržištu). Takođe, već je rečeno da cena pojedinačne rakete iznosi između 4 i 6,5 miliona dolara, u zavisnosti od varijante, i toga da li je namenjena za američku ili vojsku neke strane države.

Stoga se za presretanje jedne ruske krstareće ili balističke rakete, prosečne vrednosti između 1 i 3 miliona dolara, mora lansirati bar dve rakete "patriota" čija je ukupna vrednost 8-13 miliona dolara. Navedeni podaci dovoljno govore o (ne)isplativosti upotrebe američkog sistema, koji se do sada i nije baš pokazao kao "čudotvorno oružje" kako su ga često opisivali brojni ukrajinski i zapadni mediji.

image