Srbija i Balkan

Šta se valja u Briselu: Kuleba dogovara sankcije Rusiji i traži "patriot"

U Briselu se danas i sutra održavaju sastanci ministara spoljnih poslova Severnoatlantske alijanse i Saveta Ukrajina-NATO
Šta se valja u Briselu: Kuleba dogovara sankcije Rusiji i traži "patriot"© Spencer Platt/Getty Images

"Zahvalio sam Borelju na njegovim naporima da mobiliše veću podršku EU Ukrajini i na spremnosti da intenzivira rad na pronalaženju dostupnih sistema 'patriot' za Ukrajinu. Takođe me je obavestio o trenutnom stanju snabdevanja Ukrajine artiljerijskom municijom iz EU. Razgovarali smo o načinima da ih ubrzamo", objavio je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba na Iksu posle sastanka sa visokim predstavnikom Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, sa kojim je razgovarao o vojnoj podršci Ukrajini i sledećem paketu sankcija Rusiji.

Kuleba je naveo da je sa visokim predstavnikom EU razgovarao i o sledećem paketu sankcija EU, koje bi trebalo da pojačaju pritisak na Rusiju, kao i o predstojećem forumu Ukrajina-EU sa ciljem povećanja proizvodnje odbrambene industrije u Ukrajini i širom Evrope.

U Briselu se danas i sutra održavaju sastanci ministara spoljnih poslova Severnoatlantske alijanse i Saveta Ukrajina-NATO. 

Stoltenberg: Ukrajini ne treba hrabrosti, već municije

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Ukrajini ne ponestaje hrabrosti, već municije.

"Ukrajincima ne ponestaje hrabrosti, već im ponestaje municije. Na današnjem sastanku razgovarali smo o tome kako da našu podršku postavimo na čvršću i trajniju osnovu za budućnost. Svi saveznici se slažu da je neophodno da se podrži Ukrajina u ovom kritičnom trenutku", izjavio je Stoltenberg i dodao da će nastaviti planiranje veće uloge Alijanse u koordinaciji bezbednosne pomoći Ukrajini.

On je istakao da se Ukrajina sada može osloniti na podršku NATO-a, "i to na duge staze", saopštio je NATO.

Ministri spoljnih poslova NATO su takođe razgovarali o bezbednosnim izazovima u južnom susedstvu Alijanse, uključujući trajnu pretnju od terorizma, naveo je Stoltenberg.

On je dodao da je na sastanku bilo reči i o izveštaju Grupe eksperata koju je imenovao prošlog oktobra da razmotri pristup NATO-a južnim susedima, napominjući da će lideri razmotriti konkretne predloge na samitu Alijanse u Vašingtonu.

image