Svet

Kuleba čupa Makrona: Njegove izjave o NATO trupama u Ukrajini su pogrešno protumačene

Ukrajinski ministar spoljnih poslova je reakciju NATO članica na Makronove reči nazvao "paničnom"
Kuleba čupa Makrona: Njegove izjave o NATO trupama u Ukrajini su pogrešno protumačeneGetty © Viacheslav Ratynskyi/Anadolu via Getty Images

Kijevu nisu potrebne NATO trupe na njegovoj teritoriji da bi porazio Moskvu, izjavio je ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, dodavši da su reči francuskog predsednika o razmeštanju trupa Alijanse pogrešno protumačene.

Makronove ijzave izazvale su lavinu demantija među NATO saveznicima Francuske, koji su tvrdili da ne planiraju ništa slično. Kuleba je reakciju evropskih lidera nazvao "paničnom", piše italijanski list "Stampa".

"Makron je samo hteo da kaže da postoji mogućnost obuke ukrajinskih vojnika direktno u Ukrajini, a ne spolja kao što se sada dešava", rekao je Kuleba grupi stranih novinara. Ono što Kijevu treba je oružje, posebno dronovi, a ne ljudstvo, dodao je on iskoračivši iz diplomatije u advokaturu. 

Ranije ove nedelje, "Pais" je izvestio je vojno osoblje iz NATO članica već uveliko u Ukrajini, pomažući "u praktično svim mogućim aspektima" sukoba sa Rusijom, osim u aktivnim borbenim operacijama. To uključuje obuku trupa unutar Ukrajine, navodi španski list, pozivajući se na intervjue sa različitim izvorima u protekle dve godine.

Neki bivši vojnici iz NATO zemalja pridružili su se Oružanim snagama Ukrajine kao dobrovoljci i služe kao doušnici za svoje matične države, prateći isporuke doniranog oružja i obaveštavajući o situaciji na liniji fronta, dodaje se u izveštaju.

Moskva je u više navrata isticala da se u Ukrajini dešava posrednički rat Zapada protiv Rusije, i da strane borce tretira kao plaćenike i legitimne mete.

Ministarstvo odbrane je u januaru izvestilo da je pogodilo bazu pretežno francuskih boraca u ukrajinskom gradu Harkovu, tvrdeći da je njih oko 60 ubijeno.

Šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je u utorak da Francuska priprema kontingent veličine do 2.000 vojnika za moguću intervenciju, dodavši da bi razmeštanje francuskih vojnika planirano da se obavi u tajnosti.

Pariz je odbacio Nariškinove izjave kao "dezinformacije" i "neodgovornu" provokaciju.

U međuvremenu, načelnik Generalštaba francuske vojske general Pjer Šil rekao je u intervjuu ove nedelje da su oružane snage spremne za dejstva, "bez obzira na razvoj međunarodne situacije". Divizija od oko 20.000 ljudi mogla bi biti razmeštena u roku od 30 dana, rekao je on.

image