Rusija

Nariškin: Francuska već spremila 2.000 vojnika za Ukrajinu, biće prioritetna meta ruskih snaga

Prema dokumentu ruske službe, francuska vojska je primetno zabrinuta zbog povećanog broja sopstvenih državljana poginulih na ukrajinskom ratištu
Nariškin: Francuska već spremila 2.000 vojnika za Ukrajinu, biće prioritetna meta ruskih snagawww.globallookpress.com © Gavriil Grigorov/Kremlin Pool

Francuska već priprema kontingent trupa za slanje u Ukrajinu, koji će u početnoj fazi činiti oko 2.000 vojnika, rekao je Sergej Nariškin, direktor ruske Spoljne obaveštajne službe (SVR RF).

"Namera francuskog predsednika Emanuela Makrona da pošalje francusku vojsku u Ukrajinu uznemirila je Evropu. U međuvremenu, prema informacijama dobijenim od ruske Spoljne obaveštajne službe, u samoj Francuskoj priča o direktnom učešću u sukobu u Ukrajini dobila je intrigantan razvoj", navodi se u saopštenju SVR RF.

Prema dokumentu ruske službe, francuska vojska je primetno zabrinuta zbog povećanog broja sopstvenih državljana poginulih na ukrajinskom ratištu. Napominje se da je samo tokom uništenja objekta za privremeno razmeštanje stranih boraca u blizini Harkova 17. januara poginulo na "desetine francuskih državljana", a od tada "ovakvi napadi postali su norma u ukrajinskom sukobu".

Ruska služba navodi i da je francusko Ministarstvo odbrane nezvanično priznalo da ova država nije imala takve gubitke u inostranstvu od kraja Alžirskog rata u drugoj polovini 20. veka.

"Međutim, Pariz pažljivo krije ne samo broj poginulih, već i umešanost francuske vojske u sukob u Ukrajini. Zbog toga, delovi državne administracije se trude da u kratkom roku nađu praktična rešenja: mrtvi se moraju sahraniti, porodicama se mora platiti kompenzacija, a invalidima se moraju obezbediti penzije. Sve ovo zahteva odgovarajuću dokumentaciju", stoji u saopštenju SVR RF.

Ruska služba dalje navodi da će Makron pre ili kasnije morati da otkrije "ružnu tajnu", kao i da će se on truditi da odloži "priznanje" što je više moguće, jer je, "kako kažu u Jelisejskoj palati, broj mrtvih francuskih državljana je već prešao 'psihološki značajan prag'".

"Curenje tako osetljivih podataka moglo bi da izazove proteste građana, naročito zbog masovnih protesta poljoprivrednika koji se održavaju širom zemlje", procenjuje SVR RF i dodaje:

"Vojni vrh se takođe plaši nezadovoljstva među aktivnim oficirima srednjeg ranga francuske vojske. Među poginulima ih je 'neproporcionalno mnogo', a već sada postoje problemi sa pronalaženjem 'dobrovoljaca' za rotaciju i 'zamenu onih koji su napustili' ukrajinsko ratište".

"Međutim, sadašnjem rukovodstvu zemlje (Francuske) nije bitna pogibija običnih Francuza i zabrinutost generala - prema informacijama koje je dobila ruska Spoljna obaveštajna služba, kontingent koji će se poslati u Ukrajinu se već priprema", navodi se u saopštenju.

Prema procenama SVR RF, u početnoj fazi kontingent će činiti oko dve hiljade ljudi, ali francuska vojska strahuje da tako značajna vojna jedinica neće moći neprimećeno da bude prebačena i stacionirana u Ukrajini.

Stoga ruska služba navodi da će kontingent francuskih trupa u Ukrajini postati prioritetna i legitimna meta za Oružane snage Ruske Federacije, kao i da njih čeka sudbina "svih Francuza koju si ikada mačem krenuli na teritoriju ruskog sveta".

image