Svet

Francuska nastavlja da naoružava Kijev: Stiže šest "cezara"

U narednih mesec dana Pariz će isporučiti Ukrajini --150 dronova i 100 vođenih projektila
Francuska nastavlja da naoružava Kijev: Stiže šest "cezara"© Chesnot/Getty Images

Francuska će Ukrajini isporučiti dodatno oružje i municiju u narednim mesecima, između ostalog i šest haubica "cezar", izjavio je francuski premijer Gabrijel Atal.

"U narednih mesec dana ćemo Ukrajini isporučiti 150 dronova, 100 vođenih projektila, šest haubica cezar. Još dvanaest drugih će finansirati Francuska", rekao je Atal, govoreći pred francuskom Narodnom skupštinom.

On je dodao da je Francuska od početka sukoba pružila vojnu pomoć Kijevu u iznosu od 3,8 milijardi evra, uključujući i nabavku oružja.

Atal je pozvao poslanike da glasaju za podršku bilateralnom sporazumu između Pariza i Kijeva, potpisanom u februaru. Prema njegovim rečima, to dokazuje da je Francuska "pouzdan vojni partner Ukrajine".

Francuski parlament danas prvi put debatuje o pitanju podrške Ukrajini nakon izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona o "nedostatku granica i crvenih linija" podrške Kijevu, što je izazvalo kritike opozicije. 

Danas se debata održava u Narodnoj skupštini, Donjem domu francuskog parlamenta, a sutra u Senatu.

Makron je početkom 2024. najavio isporuku dodatnih krstarećih raketa "skalp" Kijevu. Ministar odbrane Sebastijan Lekorn tada je najavio da će Francuska povećati zalihe municije i početi da šalje tri hiljade granata kalibra 155 u Kijev.

Francuski lider je krajem februara u Parizu organizovao konferenciju o pomoći Ukrajini, na kojoj su učestvovale skoro sve zemlje EU. Nakon toga, Makron je objavio da se EU saglasila da stvori "devetu koaliciju za duboke udare" – odnosno za snabdevanje Ukrajine raketama srednjeg i dugog dometa.

On je takođe rekao da su lideri zapadnih zemalja razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, konsenzus još nije postignut, "ali se ništa ne može isključiti".

Francuska je u februaru potpisala desetogodišnji bilateralni bezbednosni sporazum sa Ukrajinom, koji, između ostalog, podrazumeva izdvajanje tri milijarde evra vojne pomoći Kijevu 2024. godine.

image