Svet

Grci protiv slanja oružja Ukrajini: Veliki miting na ulicama Atine (FOTO, VIDEO)

Micotakis nema pravo da uvlači zemlju i narod sve dublje i dublje u krvavi sukob, poručio je generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Grčke Dimitris Kucumbas
Grci protiv slanja oružja Ukrajini: Veliki miting na ulicama Atine (FOTO, VIDEO)Getty © Costas Baltas/Anadolu

U centru Atine održan je masovni miting sa zahtevom da se prestane sa isporukom oružja Ukrajini, kao i da se uklone vojne baze SAD i NATO-a u Grčkoj.

Protest je organizovala Komunistička partija Grčke (KKE) na centralnom trgu Sintagma, u blizini parlamenta. 

Generalni sekretar Centralnog komiteta KKE, Dimitris Kucumbas, razgovarao je sa stotinama ljudi koji su uzvikivali slogane i nosili crvene zastave, ukazavši da je grčki premijer Kirijakos Micotakis nedavno posetio Ukrajinu, na šta je imao pravo.

"Ali, gospodine Micotakis, istovremeno nemate pravo da uvlačite našu zemlju i narod sve dublje i dublje u krvavi sukob. Dakle, morate izvestiti o čemu ste tačno razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, na šta ste pristali, u koje nove opasnosti spremate da nas uvučete?", upitao je Kucumbas.

Prema njegovim rečima, rat u Ukrajini zapravo nije počeo 2022. godine, već 2014. godine, nakon državnog udara koje su izvele Sjedinjene Države i EU.

"U Odesi, koju ste posetili, gospodine Micotakis, pre 10 godina, 1. maja 2014. godine, izabrani predstavnici Zelenskog, nacisti Desnog sektora ubili su 100 sindikalnih aktivista, uglavnom ruskog govornog područja, u zgradi sindikata. Jeste li otišli ​​tamo da ostavite cveće? Najverovatnije ne", naglasio je.

Lider Komunističke partije Grčke ukazao je na širenje EU i NATO-a kako bi evroatlantski monopoli zauzeli "bolju poziciju" u eksploataciji prirodnih resursa i radne snage naroda u regionu. 

"Već 30 godina SAD, NATO i EU osmišljavaju i sprovode ekonomsko, političko i vojno opkoljavanje Rusije, vrše intervencije, prebacuju vojne snage i stvaraju 'vojne' baze smrti, dolivajući ulje na vatru", istakao je.

On je napomenuo da je zbog nadmoći Rusije na bojnom polju francuski predsednik Makron pokrenuo pitanje slanja trupa u Ukrajinu i da se radi o jasnoj, direktnoj vojnoj intervenciji EU i NATO-a u ratu u Ukrajini, u kojem učestvuje i Grčka. 

image