Svet

Protesti i u Grčkoj: Nezadovoljni farmeri blokirali puteve na severu zemlje

Od nadležnih traže odštetu za gubitak stabala maslina usled elementarnih nepogoda, nižu cenu struje za poljoprivredu i jeftinije gorivo, kao i dodatne subvencije
Protesti i u Grčkoj: Nezadovoljni farmeri blokirali puteve na severu zemlje© Tanjug/AP Photo/Giannis Papanikos)

Grčki farmeri blokirali su neke puteve na severu zemlje, tražeći od nadležnih nadoknadu za gubitak stabala maslina usled elementarnih nepogoda, niže tarife struje za poljoprivredu i jeftinije gorivo, kao i dodatne subvencije, javlja grčka javna televizija "ERT".

Poljoprivrednici su, posebno, blokirali autoput Solun - Nea Mudanija u oba smera sa 120 traktora u znak protesta zbog nedovoljnih mera podrške industriji koje je najavila vlada. 

U ponedeljak se očekuje da poljoprivrednici traktorima dođu do zgrade Ministarstva za makedonska i trakijska pitanja u Solunu, gde žele da predaju peticiju sa svojim zahtevima. 

Štrajkački odbori poljoprivrednika će u utorak na sastanku u gradu Nikea (regija Larisa) odlučiti o daljem toku protesta.

Poljoprivrednici su u subotu organizovali protest na izložbi "Agrotika" u Međunarodnom izložbenom centru u Solunu.

Na miting u Solunu stigli su poljoprivrednici u 350 traktora iz severne Grčke, a autobusima je stiglo još stotine poljoprivrednika. 

Samo iz Tesalije, koja je jesenas pretrpela nezapamćene poplave, stiglo je više od 20 autobusa, ne računajući one koji su stigli privatnim automobilima.

U okviru akcije proizvođači su na kolovoz bacili nekoliko sanduka kestena i jabuka. 

Poslednjih dana u zemljama EU jačaju protesti poljoprivrednika, koji zahtevaju promenu panevropske poljoprivredne politike, ukidanje brojnih ograničenja, uključujući i ekološka, kao i zaustavljanje nekontrolisanog uvoza jeftinih stranih proizvoda.

Prema sindikalnim udruženjima iz različitih zemalja, u EU je rad poljoprivrednika praktično prestao da bude isplativ zbog politike Evropske komisije i država članica sindikata.

image