Svet

Protesti širom Evrope: Poljoprivrednici blokirali holandsko-belgijsku granicu

Nezadovoljni poljoprivrednici izašli su na puteve i u Grčkoj, protestuju i u Španiji, Portugaliji, Nemačkoj, dok u Poljskoj najavljuju generalni štrajk 9. februara blokadom graničnih prelaza između Poljske i Ukrajine
Protesti širom Evrope: Poljoprivrednici blokirali holandsko-belgijsku granicu© Tanjug/AP Photo/Michel Euler

Protesti poljoprivrednika u Evropi zbog cena i novih propisa šire se: blokirana je holandsko-belgijska granica, izašlo se na puteve u Grčkoj, a poljski sindikat najavio je planove da zatvori granične prelaze sa Ukrajinom, prenosi Rojters.

Protesti su izbili u nekoliko zemalja zbog niskih cena proizvoda, rastućih troškova, jeftinog uvoza i ograničenja nametnutih nastojanjima Evropske unije da se bori protiv klimatskih promena.

Dok su francuski poljoprivrednici počeli da uklanjaju blokade nakon što je vlada napravila dalje ustupke, belgijske i holandske kolege blokirali su granične prelaze na autoputu. Vladin veb-sajt o stanju u saobraćaju objavio je da su blokade na tri ključna autoputa ostale na snazi u petak uveče.

Nezadovoljstvo je ove nedelje dostiglo vrhunac u Briselu, gde su poljoprivrednici gađali Evropski parlament jajima i kamenicama i ispalili vatromet, zahtevajući od lidera EU na okupljenim na samitu da učine više kako bi izašli u susret njihovim zahtevima.

"Zajednička poljoprivredna politika (CAP) postepeno je postala Zajednička ekološka politika, bez ikakvog uvažavanja nas proizvođače hrane", navodi se u saopštenju belgijskog sindikata poljoprivrednika ABS.

Portparol Evropske komisije za trgovinu i poljoprivredu Olof Gil rekao je da je podrška Komisije poljoprivrednom sektoru konstanta EU i da će za period 2023-2027 više od 300 milijardi evra biti podeljeno evropskim poljoprivrednicima u okviru CAP-a.

U belgijskoj luci Zebrug, mestu gde se uvoze automobili i sveži proizvodi iz Velike Britanije i drugih zemalja, poljoprivrednici su u petak uveče počeli da uklanjaju barikade postavljene u sredu i ostavili 2.000 kamiona iza sebe.

Luka je saopštila da će se sada fokusirati na dovođenje kamiona u luku ili na privremeni parking na aerodromu u Ostendeu.

Poljski sindikat poljoprivrednika "Solidarnost" najavio je generalni štrajk koji počinje 9. februara blokadom graničnih prelaza između Poljske i Ukrajine.

"Naše strpljenje je ponestalo", navodi se u saopštenju, misleći se na uvoz ukrajinskih proizvoda.

Poljski mediji javili su da nemački farmeri, uz podršku poljskih farmera, blokiraju delove granice sa Poljskom.

Poljoprivrednici su takođe postavili blokade u centralnom delu i na severu Grčke, pozivajući na trajno oslobađanje od poreza na dizel i bržu kompenzaciju za gubitke izazvane poplavama.

U Portugalu, gde su traktori u četvrtak blokirali najmanje tri puta koji povezuju Portugal sa Španijom, jedan put u južnom regionu Alenteho u blizini granice ostao je blokiran u petak, a poljoprivrednici su krenuli sporim marševima na nekoliko mesta.

Španski poljoprivrednici su ranije ove nedelje rekli da će izaći na ulice u februaru u znak protesta protiv evropskih propisa i nedostatka podrške vlade.

image