Svet

Sve više nezadovoljnih radnika u Evropi: I španski poljoprivrednici izlaze na ulice

Najveće grupe farmera u Španiji tvrde da ekološki propisi koje je nametnuo Brisel potkopavaju profitabilnost useva i povećavaju cene hrane
Sve više nezadovoljnih radnika u Evropi: I španski poljoprivrednici izlaze na ulice© Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Udruženja španskih poljoprivrednika saopštila su da planiraju da u februaru izađu na ulice, u znak protesta protiv strogih evropskih propisa i nedostatka podrške vlade.

"Do mobilizacije će doći što pre", izjavio je Pedro Barato, predsednik Asahe, španskog udruženja koje zastupa oko 200.000 poljoprivrednika, preneo je Rojters.

"Akcije se neće mnogo razlikovati od onoga što se dešava u drugim zemljama Evropske unije", rekao je Barato.

Prema njegovim rečima, protesti će biti organizovani narednih nedelja, a članovi udruženja Asaha će se sastati 1. februara kako bi izvršili pripreme.

Suša na jugu Španije pogodila je poljoprivrednike, a prinos pirinča i maslina u padu je prethodne dve godine.

Najveće grupe farmera u Španiji – Asaha, COAG i UPA tvrde da ekološki propisi koje je nametnuo Brisel potkopavaju profitabilnost useva i povećavaju cene hrane. Španski poljoprivrednici navode da im je teško da se takmiče sa proizvodima uvezenim izvan EU po nižim cenama.

Po ugledu na nemačke i francuske kolege, i belgijski poljoprivrednici ogorčeni porastom troškova u okviru ekološke politike Evropske unije i uvozom jeftine hrane, planiraju da blokiraju pristupne puteve do Zebrugea, kontejnerske luke u Belgiji.

Pozivajući se na izvore u policiji i među poljoprivrednicima, finansijski dnevnik "De Tijd" navodi da demonstranti planiraju da zabrane pristup luci Zebruge u Severnom moru, drugoj po veličini u zemlji, na najmanje 36 sati, počev od danas u 14 časova.

Poslednjih nedelja farmeri širom Evrope protestuju zbog glomazne birokratije, visokih troškova proizvodnje i nelojalne konkurencije koja je nastala kao rezultat liberalne trgovinske politike Evropske unije.

image