Svet

Grčka i Španija pod pritiskom: Svi znamo kome su potrebni "patrioti"

I Rumunija i Poljska bi trebalo da razmotre da li će Kijevu isporučiti svoje PVO sisteme
Grčka i Španija pod pritiskom: Svi znamo kome su potrebni "patrioti"© Peter Mueller/Bundeswehr via Getty Images

Grčka i Španija su pod intenzivnim pritiskom saveznika iz EU i NATO-a da obezbede više sistema protivvazdušne odbrane Ukrajini, a Kijev se priprema da zatraži dodatnu pomoć na sastanku ministara spoljnih poslova i odbrane EU.

Pritisak da se doniraju sistemi pojačaće se na sastanku ministara spoljnih poslova i odbrane svih 27 država članica EU u ponedeljak u Luksemburgu, piše "Fajnenšel tajms".

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski poručio je da je njegovoj vojsci hitno potrebno sedam dodatnih PVO sistema, poput američkog "patriota" i sovjetskog S- 300

"Patrioti se mogu nazvati sistemima protivvazdušne odbrane samo ako su aktivni i spasavaju živote, ne ako stoje nepomični negde u skladištima", rekao je Zelenski.

Samo je Nemačka najavila da će uslišiti njegove molbe, a ostali lideri EU, prema izvorima "Fajnenšel tajmsa" na prošlonedeljnom samitu lično su pozvali španskog i grčkog premijera Pedra Sančeza i Kirijakosa Micotakisa da doniraju neke od svojih sistema.

Dvojici lidera, čije oružane snage zajedno poseduju više od deset sistema "patriot plus", rečeno je da njihove potrebe nisu tako velike kao ukrajinske i da se ne suočavaju sa bilo kakvom neposrednom pretnjom.

"Svi znamo ko ih ima, svi znamo gde su i svi znamo kome su zaista potrebni", rekao je jedan od zvaničnika.

Pod nešto manjim pritiskom su Poljska i Rumunija, koje se ipak smatraju ranjivijim s obzirom na to da su na granici sa Ukrajinom.

Kijev trenutno ima ima najmanje tri sistema "patriot", uključujući jedan koji su isporučile SAD i dva iz Nemačke. Ukrajina takođe koristi raketne sisteme zemlja-vazduh dugog dometa koje je razvio bivši Sovjetski Savez, uključujući sisteme S-300 i S-200.

Presretači protivvazdušne odbrane verovatno će biti uključeni u novi paket pomoći SAD koji je u subotu odobrio Predstavnički dom.

Sančez je nakon sastanka sa Zelenskim prošlog meseca rekao da će Španija "2024. isporučiti nova sredstva kako bi pomogla Ukrajini".

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je u petak da očekuje da će nove najave o isporukama protivvazdušne odbrane "uskoro biti objavljene", ali nije izneo nikakve detalje o zemljama ili oružju koje je uključeno.

image