Svet

Uvlačenje u sukob: Kuleba priželjkuje instaliranje PVO "patriot" sistema u Poljskoj

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ranije je rekao da im je potrebno 25 "patriot" sistema kako bi kompletno zaštitili ukrajinsko nebo
Uvlačenje u sukob: Kuleba priželjkuje instaliranje PVO "patriot" sistema u Poljskoj© Sebastian Gollnow/picture alliance via Getty Images

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba smatra da je realan scenario onaj u kojem bi protivvazdušni sistem "patriot" bio postavljen u Poljskoj, sa ciljem da se zaštite zapadni delovi Ukrajine.

"To je realno. Ustvari, to bi zaštitilo NATO zemlje od udara dronova ili raketa na njihovu teritoriju", istakao je Kuleba, a prenosi agencija RBC-Ukrajina.

Kuleba je rekao da se različita rešenja trenutno razmatraju sa partnerima, koji bi mogli da podele protivvazdušne sisteme sa Ukrajinom.

"Kada sedimo iza zatvorenih vrata, ja kažem svim partnerima: Dragi prijatelji, šta god želite da iznajmite, učinite to ukoliko želite da sačuvate svoje granice. To će sačuvati vaše granice, ali dajte to i nama", rekao je Kuleba.

U subotu je Nemačka saopštila da će poslati dodatne "patriot" sisteme Ukrajini, a u toku su pregovori o slanju dodatnog IRIS-T sistema.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ranije je rekao da je Ukrajini potrebno 25 "patriot" sistema kako bi kompletno zaštitila ukrajinsko nebo od ruskih dronova i projektila.

image