Svet

Zelenski pozvao Modija na samit o Ukrajini, želi da Indija igra ključnu ulogu

Mirovni predlozi koje promovišu organizatori samita su neprihvatljivi za Rusku Federaciju, jer se radi i pokušajima oživljavanja neodržive "formule mira" koja ne uzima u obzir ruske interese, saopštila je ruska ambasada u Bernu
Zelenski pozvao Modija na samit o Ukrajini, želi da Indija igra ključnu uloguGetty © Ukrainian Presidency/Handout/Anadolu Agency

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uputio je poziv indijskom premijeru Narendri MOdiju da prisustvuje samitu o Ukrajini, rekao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.

Kijev želi da Indija igra ključnu ulogu na predstojećem samitu u Švajcarskoj, pojasnio je Kuleba.

Švajcarska planira da sredinom juna održi mirovni samit o Ukrajini, na kojem će učestvovati 80 do 100 zemalja, preneo je Blumberg.

Ruska ambasada u Bernu je saopštila da Švajcarska nije poslala poziv za učešće na samitu o Ukrajini Ruskoj Federaciji ali i da Moskva ni u kom slučaju neće učestvovati.

Ideja o mirovnoj konferenciji koju promovišu organizatori je neprihvatljiva za Rusku Federaciju, jer se radi i pokušajima oživljavanja neodržive "formule mira" koja ne uzima u obzir ruske interese, pojasnio je ruski ambasador.

Ukrajinski predsednik je u intervjuu za američki televizijski kanal Si-Bi-Es priznao da ne žele sve zemlje da idu na samit o Ukrajini u Švajcarskoj zbog odnosa sa Rusijom.

image