Svet

Mediji: Bajden bi trebalo da prisustvuje mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj

Nema alternative za učešće Rusije u mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini i održavanje mirovne konferencije bez Rusije je nemoguće, rekao je švajcarski šef diplomatije
Mediji: Bajden bi trebalo da prisustvuje mirovnoj konferenciji u Švajcarskoj© Tnjug/AP Photo/Evan Vucci

Američki predsednik Džozef Bajden trebalo bi u Švarcaskoj da učestvuje na mirovnoj konferenciji o Ukrajini, prenosi "Noje cirher cajtung" (NCC), pozivajući se na nekoliko neimenovanih izvora.

Švajcarski dnevni list naglašava da se zvanične potvrde u ovakvim slučajevima obično daju neposredno pre događaja, pogotovo što Švajcarska i Ukrajina još nisu poslale pozive zvaničnicima koji bi trebalo da učestvuju na konferenciji.

"Predsednik Bajden nije potvrdio učešće u američkoj delegaciji", rekla je portparolka američke ambasade u Bernu.

Prema pisanju švajcarskog lista, šanse da Bajden dođe su povećane, budući da je neposredno pre planirane konferencije predviđeno da učestvuje na samitu država G7 u Italiji.

Švajcarska predsednica Viola Amherd je ranije navela da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio da se organizuje mirovni samit o Ukrajini.

Šef kabineta Zelenskog Andrij Jermak rekao je da Kijev želi da održi samit kako bi se odobrila ukrajinska "formula mira".

Ministar spoljnih poslova Švajcarske Ignacio Kasis je istakao da nema alternative za učešće Rusije u mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini i da je održavanje mirovne konferencije bez Rusije nemoguće.

Švajcarska se već mesecima zalaže za mirovnu konferenciju o Ukrajini na kojoj se očekuju predstavnici od 80 do 100 zemalja iz Evrope, Afrike, Latinske Amerike i Bliskog istoka.

Prema pisanju agencije Blumberg, konferencija će se održati 16. i 17. juna.

Švajcarsko Ministarstvo inostranih poslova (EDA) je u bliskom kontaktu sa Kinom, Indijom, Brazilom, Južnom Afrikom i Saudijskom Arabijom. Prema EDA, globalni jug igra važnu ulogu u konačnom uključivanju Rusije u proces.

Posebno bi bilo važno učešće Pekinga, najvažnijeg partnera Moskve, navodi NCC.

image
VV inauguration
banner