Rusija

Zaharova jasna: "Formula Zelenskog" je alhemija, Moskva neće učestvovati na konferenciji o Ukrajini

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova ponovila je još jednom da Rusija ne namerava da učestvuje na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj
Zaharova jasna: "Formula Zelenskog" je alhemija, Moskva neće učestvovati na konferenciji o UkrajiniGetty © Maksim Konstantinov/SOPA Images/LightRocket

Rusija ne namerava da učestvuje na konferenciji o Ukrajini čije se održavanje planira u Švajcarskoj, a o kojoj je govorio ukrajinski ministar spoljnih poslova, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Rusija ne namerava da učestvuje na toj konferenciji, a 'formula Zelenskog' je alhemija", napisala je Zaharova na Telegramu.

Ona je ranije napomenula da će konferencija o Ukrajini u Švajcarskoj biti nastavak sastanaka u "kopenhagenskom formatu", koji su se diskreditovali i dospeli u ćorsokak.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba rekao je prethodno da bi pregovori sa Rusijom mogli da budu održani između prvog i drugog susreta na najvišem nivou a u skladu sa "formulom mira" ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ne prihvata nikakva "pravila" koja joj se nameću za pregovore o rešavanju sukoba u Ukrajini, komentarišući reči ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe o takozvanoj formuli mira Zelenskog, u skladu sa kojom bi trebalo da se vode pregovori.

Švajcarska predsednica Viola Amherd je ranije izjavila da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio da se organizuje mirovni samit o Ukrajini. 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, govoreći putem video veze sa učesnicima samita G20 u novembru 2022, izneo je takozvani mirovni plan od 10 tačaka koji ne uzima u obzir stav Moskve. 

image