Svet

Uljanov: "Formula mira" Zelenskog je odsečena od realnosti, sastanak u Davosu predodređen za neuspeh

Učesnici mirovnog sastanka o Ukrajini na Svetskom ekonomskom forumu su izgubili orijentaciju u vremenu – govorili o hipotetičkim mirovnim sporazumima bez učešća jedne od dve ključne strane i bez uzimanja u obzir situacije na terenu
Uljanov: "Formula mira" Zelenskog je odsečena od realnosti, sastanak u Davosu predodređen za neuspeh© Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Takozvana "formula mira" Vladimira Zelenskog je stvar propagande koja nema veze sa realnošću, ocenio je ruski predstavnik pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov na Telegramu, komentarišući sastanak u Davosu.  

"Skupilo se osamdesetak odraslih ljudi koji imaju moć da razgovaraju o načinima za postizanje mira u Ukrajini, oslanjajući se na propagandu koja nema nikakve veze sa stvarnošću", napisao je Uljanov.

Zelenski je svoju formulu za mir napisao kao da je namenjena državi koja je kapitulirala, a to nema nikakve veze sa stvarnošću, dodao je Uljnov.

Pritom, među učesnicima skupa u Davosu, pored tradicionalne "antiruske skupine", bilo je nekoliko predstavnika pojedinih zemalja koje, čini se, zauzimaju manje-više razuman stav o ukrajinskom pitanju, ali predstavnika Rusije nije bilo, rekao je on.

"To pokazuje u kakvom licemernom svetu živimo. Ispostavlja se da se može govoriti o hipotetičkim mirovnim sporazumima bez učešća jedne od dve ključne strane i bez uzimanja u obzir stanja na terenu", napisao je.

Prema njegovim rečima, ovaj sastanak u Davosu je unapred predodređen na neuspeh jer su njegovi učesnici izgubili orijentaciju u vremenu, prostoru i stvarnosti.

Sastanak o takozvanoj "formuli mira" za rešenje u Ukrajini održan je 14. januara u Davosu na nivou savetnika za nacionalnu bezbednost. Na njemu su učestvovale 83 delegacije.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacuje "formulu mira Zlenskog", ističući da je predlog apsolutno neostvariv – zahteva obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, da joj se daju garancije bezbednosti i da se formira specijalni tribunal za istragu "ratnih zločina" koji se pripisuju Rusiji. Kremlj ovu inicijativu smatra potpuno odsečenom od stvarnosti.

Kako je istakao predsednik Rusije Vladimir Putin, ako Kijev zaista želi pregovore, nisu mu potrebni nikakvi veliki, teatralni postupci, već samo da ukine zakon o zabrani pregovora. Pritom, rešenje je moguće samo ako se poštuju bezbednosne garancije Rusije, dodao je Putin.

Moskva je takođe više puta isticala da ispunjavanje ciljeva Specijalne vojne operacije ostaje njen apsolutni prioritet.

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner