Svet

Na zahtev Zelenskog: Švajcarska pristala da bude domaćin mirovnog samita

Šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki izjavio je da je mirovni samit u Švajcarskoj, ukoliko se održi bez Rusije, "još jedno gubljenje vremena i neefikasna inicijativa"
Na zahtev Zelenskog: Švajcarska pristala da bude domaćin mirovnog samita© Tanjug/Alessandro della Valle/Keystone via AP, Pool

Švajcarska je pristala da bude domaćin globalnog mirovnog samita o Ukrajini na zahtev ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

"Na zahtev ukrajinskog predsednika, Švajcarska je pristala da bude domaćin samita o mirovnoj formuli. Sada se razrađuju drugi detalji", saopštila je švajcarska vlada.

Zelenski, na zajedničkoj konferenciji za medije sa švajcarskom koleginicom Violom Amherd, nije saopštio ko bi mogli da budu učesnici samita, ali je nagovestio koga bi na tom događaju voleo da vidi.

"Otvoreni smo za sve zemlje koje poštuju naš suverenitet i teritorijalni integritet na mirovnom samitu, stoga izvucite zaključke o tome koga ćemo pozvati. Želeli bismo da Globalni jug bude prisutan. Važno nam je da pokažemo da je ceo svet protiv agresije Rusije i da je ceo svet za pravedan mir", rekao je Zelenski u Davosu.

Zelenski i Ahmerd nisu saopštili više detalja o tome kada i gde bi samit mogao da bude održan, ali su napomenuli da će organizacija početi sutra.

Zelenski je ranije danas izjavio da Kina, jedan od ključnih saveznika Rusije, igra "veliku ulogu" u svetu i želi da Peking učestvuje, ali "da ne zavisi sve od želje Kijeva".

Švajcarska predsednica Viola Amherd ranije je izvestila da je Vladimir Zelenski zatražio od Švajcarske da organizuje mirovni samit o Ukrajini.

Slucki: Gubljenje vremena

Šef komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki izjavio je da je mirovni samit u Švajcarskoj, ukoliko se održi bez Rusije, "još jedno gubljenje vremena i neefikasna inicijativa".

Prema njegovim rečima, takozvana formula mira Vladimira Zelenskog nema ništa zajedničko sa uspostavljanjem stvarnog mira.

"Ovaj plan je mrtvorođenče, njime se ne uzima u obzir mišljenje stanovnika Donbasa, ni trenutna situacija na frontu. Ako zapadne zemlje zaista žele mirovni samit, onda pre svega moraju prekinuti finansijsku i vojnu podršku režimu Vladimira Zelenskog", naglasio je Slucki, prenose "RIA Novosti".

Vagenkneht želi da zaustavi isporuke oružja Ukrajini

Novoformirana Alijansa Sare Vagenkneht želi da pridobije Rusiju da učestvuje u mirovnim pregovorima, nudeći obustavu svakog izvoza oružja u Ukrajinu, navodi se u nacrtu Evropskog izbornog programa Alijanse Sare Vagenkneht koji je odobrio izvršni komitet stranke, piše "Frankfurter alemajne cajtung".

Shodno tome, ova alijansa poziva na prekid vatre i početak mirovnih pregovora.

"Da bi se motivisala Rusija da započne pregovore, u ovom slučaju bi trebalo ponuditi momentalnu obustavu izvoza oružja u Ukrajinu", navodi se u programu na 26 stranica.

Što se tiče Kijeva, dalja podrška i isplata sredstava pomoći iz takozvanog Ukrajinskog fonda EU treba da budu "vezani za preduslov spremnosti da se uključi u mirovne pregovore".

Cilj je "novi evropski mirovni poredak, koji bi dugoročno trebalo da uključi i Rusiju", preneo je nemački list "Velt".

U programu se, takođe, izražava protivljenje početku pregovora o pridruživanju Evropskoj uniji sa Ukrajinom.

Ova alijansa se zalaže za ukidanje sankcija Rusiji i obnavljanje isporuka nafte i gasa iz Rusije i zaključivanje dugoročnih energetskih ugovora.

"Rat u Ukrajini je vojno započela Rusija, ali ga je Zapad mogao sprečiti i mogao je davno biti okončan", navodi se u programu i dodaje da je sukob u Ukrajini "krvavi posrednički rat između NATO i Rusije".

O programu će se odlučivati na partijskom kongresu 27. januara.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov danas je poručio da "nema smisla da se o miru u Ukrajini razgovara bez Rusije". 

Razgovori radi razgovora, kako kaže, nisu usmereni na pronalaženje stvarnog rešenja problema. A, s obzirom da Rusija nije učestvovala, onda i ne može biti konkretnog rezultata, objasnio je portparol Kremlja.

image