Rusija

Peskov: Razgovor o miru u Ukrajini bez Rusije nema smisla

Razgovori o "formuli mira" u Davosu su krajnje apsurdni, s obzirom da je Kijev sam na zakonodavnom nivou zabranio pregovore sa Moskvom, pojasnio je portparol Kremlja
Peskov: Razgovor o miru u Ukrajini bez Rusije nema smisla© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool

Nema smisla da se o miru u Ukrajini razgovara bez Rusije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov , komentarišući sastanak u okviru 54. po redu godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma u Davosu gde se, između ostalog, razgovaralo o "formuli mira" koju je predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski.

Razgovori radi razgovora, kako kaže, nisu usmereni na pronalaženje stvarnog rešenja problema. A s obzirom da Rusija nije učestvovala, onda i ne može biti konkretnog rezultata, objasnio je portparol Kremlja.

Situacija je krajnje apsurdna, naglasio je Peskov i podsetio da je Kijev sam na zakonodavnom nivou zabranio pregovore sa Moskvom.

"Vladimir Putin je uvek govorio da garancije mira treba postići mirnim putem. Međutim, Zapad ništa od toga nije želeo. Zato Rusija vodi Specijalnu vojnu operaciju i dostići će svoje ciljeve", napomenuo je.

Postoji mogućnost da predsednik Rusije Vladimir Putin uskoro poseti Severnu Koreju, naveo je Peskov.

Putin je dobio poziv da poseti Pjongjang, podseća portparol Kremlja, navodeći da će termin biti dogovoren diplomatskim putem. "Više detalja o poseti Putina biće nakon sastanka ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i njegove severnokorejske koleginice Coj Son Hi sutra", naglasio je.

Komentarišući sutrašnju zvaničnu posetu severnokorejske ministrke spoljnih poslova Rusiji, Peskov je naveo da je Severna Koreja partner sa kojim Rusija razvija odnose u svim oblastima.

Sastanak se, kako Peskov kaže, odvija na osnovu dogovora između Kim Džong Una i Putina uspostavljenih na kosmodromu "Vastočni". Nastavlja se dijalog na svim nivoima, sutrašnja poseta će biti sadržajna i plodotvorana, zaključio je Peskov.

Peskov je odbio da komentariše tekst nemačkog lista "Bild" o tome što se Nemačka priprema za rat protiv Rusije koja će posle Ukrajine, navodno da krene na NATO.

"'Bild' je u poslednje vreme postao jedan od onih časopisa koji se ne gnušaju da objavljuju laži", zaključio je Peskov.

Nemački časopis je, pozivajući se na navodno tajni dokument Bundesvera, objavio da se Nemačka sprema za rat NATO-a i Rusije, koji bi, prema scenariju nemačkog Ministarstva odbrane, mogao da počne u leto 2025. nakon poraza ukrajinskih oružanih snaga.

image