Svet

Lavrov: Takozvana formula mira Zelenskog je neostvariva, nećete nas prevariti

Rusija je spremna za pregovore o Ukrajini, ali neće razmatrati nikakve predloge za prekid vatre jer je Moskva jednom već prevarena, kaže Sergej Lavrov
Lavrov: Takozvana formula mira Zelenskog je neostvariva, nećete nas prevariti© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer

Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov izjavio je da je "formula mira" ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog apsolutno neostvariva i da to svi znaju.

Na konferenciji za medije nakon govora u UN Lavrov je ukazao na činjenicu da "Zelenski po celom svetu traži oružje i pažnju".

"Vidimo koliko čvrsto zemlje globalnog juga stoje na poziciji zaštite svojih nacionalnih interesa, i ne žele da se priključe antiruskim sankcijama i kampanjama koje stvara Zapad, koji osuđuje Rusiju za sve grehe", naglašava Lavrov.

Lavrov ističe i da niko na Zapadu ne želi da se ozbiljno pozabavi ukrajinskom krizom.

"Ako žele da se to pitanje reši na bojnom polju, onda će biti tako – na bojnom polju", kaže Lavrov.

"Mi sarađujemo sa onima koji poštuju sebe i koji nikada neće izdati svoje nacionalne interese jer se na njih brecaju iz Vašingtona. Znamo kako američke diplomate putuju po celom svetu i zabranjuju sastanke sa našim diplomatama", ističe Lavrov.

Lavrov kaže da je "Rusija spremna za pregovore o Ukrajini, ali neće razmatrati nikakve predloge za prekid vatre, jer je Moskva jednom već prevarena". 

On napominje da su "teritorijalni integritet Ukrajine narušili oni koji su izvršili državni udar i počeli da pucaju na sopstveni narod".

Govoreći o nastupu ukrajinskog predsednika na sednici Saveta bezbednosti UN Lavrov kaže:

"Nisam slušao njegov govor, jer mi ionako znamo šta on može da kaže. Nije bio u elementu, nekako neraspoložen. Gledao sam posle na TV. Imao sam svoja posla. Mi znamo šta on ima da kaže, zašto gubiti vreme? Imao sam zakazana 33 bilateralna sastanka i oni su bili daleko korisniji".

Ruski ministar spoljnih poslova najavio je da bi sledećeg meseca mogla da se realizuje njegova poseta Pjongjangu, kao i nastavak razgovora predsednika dve države.

Rusija ne krije imena dece odvedene iz sukoba

Lavrov kaže da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš na sednici Saveta bezbednosti o Ukrajini izneo čitav niz neistinitih tvrdnji o dešavanjima u Ukrajini, uključujući temu dece.

"Odjednom je, pored ostalih izjava o dešavanjima u Ukrajini koje nisu tačne, odlučio da opširno govori na temu dece – nestaloj, kidnapovanoj, skrivenoj, onoj koju izgladnjuju i štošta drugo. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš mora da potkrepi izjave date u Savetu bezbednosti o Ukrajini o navodnoj krađi dece od strane Rusije", kaže Lavrov.

On napominje da Rusija ne krije imena ukrajinske dece koja su zbog sukoba završila u Rusiji, i da članovi porodice uvek mogu da ih preuzmu. Prema njegovim rečima, kada je počela Specijalna vojna operacija, deca su odvedena na bezbedno.

"Mi smo davno svima pokazali prezimena dece koja su živa i čekamo da neko od rođaka, ako se pojave, potvrdi da su rođaci i odmah mogu da vode dete. Većina te dece su ona koja su živela u domovima za nezbrinutu decu, koje su roditelji iz raznih razloga ostavili u sirotištima. Kada je počela Specijalna vojna operacija, mi smo ih odveli na bezbedno. Nikada nismo krili prezimena te dece koju smo izveli, nikada nismo krili mesto gde se nalaze i uvek smo pozivali i nastavljamo da pozivamo roditelje, ako se jave, da dođu po svoju decu", objašnjava Lavrov.

Kako dodaje, zamolio je Gutereša da objasni na osnovu kojih činjenica je govorio o "krađi" dece u Ukrajini.

"Na sastanku sa njim, između ostalog, pitao sam na osnovu kojih činjenica iznosi takve tvrdnje, jer se nije ni na koga pozivao. Nisam još čuo odgovor, ali sam ipak zatražio da mi odgovori na to pitanje, ipak je to ozbiljna stvar", objašnjava Lavrov.

Generalni sekretar UN do danas nije dostavio spisak prezimena žrtava događaja u ukrajinskom gradu Buča, iako je ruska strana još pre godinu dana podnela odgovarajuću molbu, dodaje Lavrov.

"Pre godinu dana kada se u Savetu bezbednosti razmatrala ukrajinska kriza čule su se optužbe na račun Rusije u vezi sa tragedijom u Buči. Zatražio sam od Gutereša u prisustvu svih članica SB UN i drugih članica UN, glasno sam ga zamolio da iskoristi svoje mogućnosti i autoritet kako bi uradio nešto, po mom mišljenju, prosto - da obezbedi spisak prezimena ljudi čija su tela prikazana u Buči. Do danas nemamo ništa", ističe ruski ministar.

Humanitarni koridori korišćeni za napade na ruske brodove

Govoreći o predlozima generalnog sekretara UN po pitanju obnavljanja prehrambenog sporazuma, kaže da ih Rusija ne odbacuje, ali da oni nisu prihvatljivi.

"Generalni sekretar UN pokušava da veštačkim putem zaobiđe sankcije protiv Rusije kako bi se obnovio sporazum, ali shvata da ništa ne može da uradi", napominje Lavrov.

Sergej Lavrov je novinarima rekao da su humanitarni koridori korišćeni u okviru prehrambenog sporazuma nekoliko puta bili upotrebljeni za napade na ruske brodove.

"Dok je sporazum još funkcionisao ti isti koridori u Crnom moru, koje su naši mornari otvorili za bezbedan transport žita, nekoliko puta su korišćeni za lansiranje nadvodnih dronova i za napade na ruske brodove", dodaje Lavrov.

Prema njegovim rečima, sva obećanja data Moskvi u okviru tog sporazuma ispostavili su se kao prevara.

"Glavni razlog zbog kojeg smo izašli iz sporazuma i zbog koje je on prestao da funkcioniše jeste to što je sve obećano ispalo prevara", naglašava Lavrov.

Podseća da se crnomorska inicijativa sastojala iz dva dela, to je bio paket do kojeg se došlo pregovorima i koji je bio odraz svih interesa strana.

"Ali, dok se ukrajinski deo paketa realizovao efikasno i brzo, ruski se nije realizovao uopšte. Čim ruski deo sporazuma počne da funkcioniše biće obnovljen i ukrajinski deo", objašnjava Lavrov.

Ko podriva uticaj Rusije u Jermeniji?

Kada je reč o situaciji u Jermeniji, ističe da tamo postoje moćni lobiji koji čine NGO i koji pokušavaju da potkopaju uticaj Rusije u toj zemlji.

"Takvih organizacija je u Jermeniji i čitavom nizu država bivšeg SSSR mnogo, a njihovi interes je podrivanje uticaja Rusije - to je činjenica. Mi se prema tome odnosimo kao prema veštačkom raspaljivanju strasti. Ponavljam - mi znamo ko je za to zainteresovan i ko time rukovodi", ističe Lavrov.

Ruski mirovnjaci pomažu uspostavljanje kontakata između predstavnika Nagorno Karabaha i azerbejdžanskih zvaničnika, ističe šef ruske diplomatije.

"Oni su se već sastati preksinoć, a mislim da se danas sastaju još jednom. Uvereni smo da jermenski narod pamti našu zajedničku istoriju i da svoju istoriju vezuje za Rusiju i druge prijateljske zemlje, pre svega tog regiona, a ne sa onima koji dolaze sa druge strane okeana", dodaje Lavrov.

Na pitanje novinara da li vidi smisao svog rada na Generalnoj skupštini UN, šef ruske diplomatije je odgovorio: "ja ovde radim, jer ovde čovek ima čime da se bavi... I iskreno da vam kažem, nisam se dosađivao, juče sam počeo sa sastancima u osam ujutro a završio u osam uveče".

image