Svet

Garancije bezbednosti ili lažna obećanja: Šta su potpisali London i Kijev?

Ukrajina i Velika Britanija potpisale su sporazum o bezbednosnim garancijama. To je prvi međunarodni sporazum koji na papiru daje Kijevu garancije. Međutim, bez obzira na finansijsku i vojnu pomoć i pretenciozne izjave Londona, Ujedinjeno Kraljevstvo ne planira da ratuje umesto Ukrajine
Garancije bezbednosti ili lažna obećanja: Šta su potpisali London i Kijev?© Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Tokom zvanične posete Kijevu 12. januara, premijer Velike Britanije Riši Sunak potpisao je, kako navode britanski mediji, "istorijski sporazum" sa Vladimirom Zelenskim. Potpisivanje dokumenta pod nazivom "Sporazum o bezbednosnoj saradnji između Ukrajine i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske" održano je nakon sastanka Zelenskog i Sunaka u Marijinskom dvorcu u Kijevu. 

Velika Britanija je postala prva država G7 koja je pristala da Ukrajini i zvanično obeća bezbednosne garancije i to u jeku rusko-ukrajinskog sukoba.

Iako se London, jedan od glavnih sponzora sukoba, obavezao da će pomoći Kijevu, Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da koristi Ukrajinu kao svoju proksi-vojsku u sukobu sa Rusijom i izbegavati direktnog sudara sa Moskvom, što se jasno vidi i po dokumentu koji je bio potpisan.

Šta piše u sporazumu? 

Kako navode zapadni mediji, dogovor između Velike Britanije i Ukrajine će biti na snazi sve dok Kijev ne uđe u NATO, a za sada je sporazum je potpisan na 10 godina i može biti produžen po potrebi. Ukrajina se sa Britanijom dogovorila o bezbednosti u svim oblastima: na kopnu, u vazduhu, na moru i u sajber prostoru, o širokoj političkoj interakciji i, detaljno, o ​​oružju. 

Sporazum pažljivo navodi i obim britanske vojne pomoći Kijevu: po 2,3 milijarde u 2022. i 2023. i 2,5 milijardi u 2024. godini. To je, inače, najveći paket pomoći koji su Englezi dali Ukrajincima. Prema rečima Sunaka, paket će uključivati dodatnu opremu za protivvazdušnu odbranu, protivtenkovsko oružje, rakete dugog dometa i hiljade granata. Osim toga, London će izvoditi vežbe za hiljade ukrajinskih vojnih lica.

Nakon potpisivanja sporazuma britanski premijer Sunak je izjavio da će London "obezbediti Ukrajini svu podršku koja će joj biti potrebna". Međutim, Velika Britanija se nije obavezala da će ratovati umesto Ukrajine, a ni sa Ukrajinom na istoj strani. 

U tekstu postoji samo jedna direktna, a ne deklarativna obaveza: "U slučaju budućeg oružanog napada na Ukrajinu, na zahtev bilo koje od učesnica – učesnice će održati konsultacije u roku od 24 sata kako bi utvrdile potrebne mere da se suprotstavi ili odvrati od agresije." Dakle, London se unapred pobrinuo da ne bude vojno umešan u budući potencijalni sukob u Ukrajini. 

Ostatak sporazuma je standardni skup predvidljivih fraza sa neobavezujućim i neefikasnim izrazima kao što su: "Učesnici se slažu da rade zajedno kako bi osigurali bezbednost; da pružaju dugoročne savete i podršku; da daju značajan doprinos; da stvaraju zajedničke radne grupe", i slično. To jest, London ni u jednom trenutku nije razmatrao mogućnost da vojska Ujedinjenog Kraljevstva bude zvanično raspoređena u Ukrajini. 

Na šta treba obratiti pažnju?

Sporazum koji su potpisali Sunak i Zelenski je zanimljiv iz dva razloga. Prvi je glavni slogan poslednje dve godine, koji je bio prenesen u tekst sporazuma od reči do reči: "Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da podržava Ukrajinu onoliko dugo koliko joj je potrebno kako bi Ukrajina mogla efikasno da se brani." To znači da će London svim snagama podržavati sukob do poslednjeg ukrajinca i kako bi oslabila Rusiju. Uzimajući u obzir da se SAD sve više distanciraju od Ukrajine finansijski i politički zbog predstojećih izbora, upravo Britanija postaje glavni međunarodni "partner" Kijeva jer je najviše zainteresovana u nastavku sukoba. 

Druga zanimljiva stvar je rečenica u sporazumu koja zahteva od Ukrajine kontrolu za oružanim snagama. Među brojnim reformama na koje se Ukrajina obavezuje, nalazi se i "demokratska civilna kontrola nad Oružanim snagama kao važan pokazatelj nepolitizovanosti Oružanih snaga". Uzimajući u obzir napete odnose predsednika Zelenskog (koji se smatra američkim čovekom) i glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog (koga podržava Britanija), London stavlja Zelenskom do znanja da će i dalje vršiti pritisak na njega kako bi nastavio da vodi Ukrajinu u propast. Ne treba zaboraviti da je upravo prethodni ministar spoljnih poslova Velike Britanije Boris Džonson zabranio Kijevu da potpiše mirovni sporazum što samo potvrđuje uticaj Londona na Ukrajinu. 

Unutrašnji problemi

Uzimajući u obzir sve težu ekonomsku situaciju, nagli porast nezadovoljstva stanovništva, kao i predstojeće parlamentarne izbore, Riši Sunak pokušava da deluje kao političar ratnog doba. Premijer mora da se dokazuje pred britanskim državljanima i da ih ubedi da drži sve pod kontrolom, pogotovo što je on već treći premijer za nepune četiri godine.

Demonstrativna podrška Ukrajine, bombardovanje Huta i lobiranje interesa "Kosova" – sve su to pokušaji da se pokaže, pre svega svojim građanima, da je Velika Britanija i dalje velesila.

Sporazum koji su potpisali London i Kijev ima još jedan cilj – da natera druge zapadne države da više pomažu Ukrajini kako sav teret ne bi bio na Velikoj Britaniji, SAD i Nemačkoj, pogotovo što niz zemalja sve češće pokazuje umor od sukoba u Ukrajini što se vidi i po poslednjim izborima u Slovačkoj i Holandiji. 

Sporazum o bezbednosnoj saradnji je još jedan u nizu dokaza da Velika Britanija nema saveznike, već samo sopstveni interes, i da je Ukrajina samo instrument – a ne "partner"

image