Rusija

Moskva rekla "njet": Rusija odbila da učestvuje na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj

Konferencija o Ukrajini u Švajcarskoj biće nastavak sastanaka u "kopenhagenskom formatu", koji su se diskreditovali i dospeli u ćorsokak, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Moskva rekla "njet": Rusija odbila da učestvuje na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj© DeAgostini/Getty Images

Rusija ne namerava da učestvuje na konferenciji o Ukrajini u Švajcarskoj, čak i ako bude zvanično pozvana, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Moskva nema nameru da učestvuje u takvoj konferenciji", navodi se u komentaru Zaharove na sajtu Ministarstva spoljnih poslova. 

Ona je napomenula da će konferencija o Ukrajini u Švajcarskoj biti nastavak sastanaka u "kopenhagenskom formatu", koji su se diskreditovali i dospeli u ćorsokak.

Švajcarska predsednica Viola Amherd je ranije izjavila da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio da se organizuje mirovni samit o Ukrajini. 

Kako je izjavio šef kabineta Zelenskog Andrej Jermak, Kijev želi da održi samit kako bi se odobrila ukrajinska "formula mira". 

Ministar spoljnih poslova Švajcarske Ignacio Kasis je istakao da nema alternative učešću Rusije u mirnom rešavanju sukoba u Ukrajini i da je održavanje mirovne konferencije bez Ruske Federacije nemoguće.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na sastanku sa Kasisom u januaru naglasio da Moskva, kada gradi bilateralne odnose, uzima u obzir Bernovo odstupanje od principa neutralnosti i njegovu podršku Kijevu. 

Podsetimo, Švajcarska nije članica EU ili NATO-a, ali se Bern pridružio gotovo svim evropskim sankcijama Ruskoj Federaciji od 24. februara 2022. godine. 

Bern je zamrznuo 8,8 milijardi dolara privatne ruske imovine kao deo sankcija, dok je švajcarska banka "Kredit svis" blokirala ili zamrznula više od trećine ruske imovine registrovane u toj zemlji.

image