Rusija

MSP Rusije pozvalo ambasadorku Švajcarske: Zadiranje u rusku imovinu je krađa na državnom nivou

Ruska strana najoštrije osuđuje taj korak švajcarskih vlasti, kojim se grubo krše fundamentalni principi i norme međunarodnog prava u vezi sa državnim imunitetom, poručili su u Ministarstvu
MSP Rusije pozvalo ambasadorku Švajcarske: Zadiranje u rusku imovinu je krađa na državnom nivouGetty © Sefa Karacan/Anadolu Agency

Ambasadorka Švajcarske u Moskvi Kristina Marti Lang pozvana je danas u rusko Ministarstvo spoljnih poslova, kojom je tom prilikom uručena diplomatska nota u vezi sa odlukom švajcarskog parlamenta da "razvije mehanizam za konfiskaciju ruske imovine", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije. 

"Ruska strana najoštrije osuđuje taj korak švajcarskih vlasti, kojim se grubo krše fundamentalni principi i norme međunarodnog prava u vezi sa državnim imunitetom", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je upozorilo da "svako zadiranje u rusku državnu imovinu pod okriljem bilo kakvog izmišljenog 'mehanizma reparacije' neće biti ništa drugo do krađa na državnom nivou".

"U slučaju praktične implementacije takvih planova Berna, uzvratne mere ruske strane biće neizbežne", dodali su u Ministarstvu.

Prethodno su članovi švajcarskog Senata glasali za rezoluciju prema kojoj vlasti zemlje mogu da koriste zamrznutu rusku imovinu u vrednosti od 8,5 milijardi dolara za potrebe Ukrajine. 

Inicijativu je podržao 21 senator, 19 je bilo protiv, a tri su bila uzdržana.

image