Svet

Ne ide sve tako glatko: Bela kuća priznala poteškoće u pokušaju zaplene ruske imovine

Problem je što se imovina čuva na međunarodnim platformama, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer
Ne ide sve tako glatko: Bela kuća priznala poteškoće u pokušaju zaplene ruske imovine© Raymond Boyd/Getty Images

Vašingtonska administracija se suočava sa određenim poteškoćama u pokušaju da zapleni zamrznutu imovinu Ruske Federacije, priznala je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

"Nastavićemo da aktivno razgovaramo sa našim saveznicima i partnerima, uključujući Grupu sedam, kao i sa članovima Kongresa, o daljim koracima za zaustavljanje ruske agresije i obezbeđivanje da Rusija plati nanetu štetu. Ne mogu da saopštim ništa novo, ali delimično je teško jer se imovina čuva na međunarodnim platformama", kazala je Žan Pjerova, govoreći o konfiskaciji zamrznute imovine Ruske Federacije.

Ona je dodala da ne može da govori u ime drugih zemalja, ali da nije jednostavno kao što se čini.

Predsednica Banke Rusije Elvira Nabiulina je krajem prošle godine izjavila da će konfiskacija i zamrzavanje ruske imovine imati, kao presedan, negativne posledice po ukupan razvoj globalnog finansijskog sistema. 

Kako je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov rekao, Ruska Federacija će biti prinuđena da deluje simetrično ako zapadne zemlje odluče da konfiskuju njene rezerve.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džejms O'Brajen izjavio je nedavno da Vašington još nije doneo konačne odluke o eventualnoj konfiskaciji ruske imovine zamrznute na Zapadu u iznosu od oko 300 milijardi dolara, kao i da će odluka biti doneta u saradnji sa partnerima u Grupi sedam.

image