Svet

Kuleba hoće sastanak s Vang Jiem? Mirovni samit Kijeva nailazi na mlak odaziv

Samit je trebalo da se održi sledećeg meseca, ali će se datum verovatno pomeriti na april ili maj zbog nedostatka angažmana među svetskim liderima, kažu izvori "Blumberga"
Kuleba hoće sastanak s Vang Jiem? Mirovni samit Kijeva nailazi na mlak odazivwww.globallookpress.com © Ruslan Kaniuka/Keystone Press Agency

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba želi da se sastane sa kineskim kolegom Vang Jijem na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, kako bi ubedio Peking da učestvuje na novom samitu o ukrajinskim uslovima za postizanje mira s Rusijom.

Samit je trebalo da se održi sledećeg meseca, ali će se datum verovatno pomeriti na april ili maj zbog nedostatka angažmana među svetskim liderima, kažu neimenovani izvori za "Blumberg".

Švajcarska, koja je otvorena ideji da bude domaćin, prethodno je kontaktirala kineske zvaničnike kako bi ocenila njihovu zainteresovanost.

Pristalice Kijeva žele da samitu prisustvuju i nove sile poput Brazila, Južne Afrike i Indije, a učešće Kine smatra se posebno važnim s obzirom na veze Pekinga i Moskve, piše američki medij.

Međutim, nekoliko zemalja, uključujući Kinu, smatra da i Rusija treba da učestvuje na samitu, čemu se Ukrajina do sada protivila.

Podsetimo, Vladimir Zelenski je 2022. godine potpisao dekret kojim se zabranjuju pregovori sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Dok je Moskva u više navrata isticala da je otvorena za pregovore, ruska strana tzv. mirovni plan Vladimira Zelenskog non-starterom, naglasivši da bilo kakvi mirovni pregovori moraju uzeti u obzir "novu realnost" na terenu. 

image