Svet

Priznanje poraza: Kakav mirovni plan Ukrajini predlaže "Njujork tajms"

Bez dodatne američke pomoći, Ukrajina će morati da prihvati gubitke teritorija i neutralnost, piše američki list
Priznanje poraza: Kakav mirovni plan Ukrajini predlaže "Njujork tajms"© Tanjug/AP Photo/Libkos

Ukrajina će, bez dodatne američke pomoći, možda biti primorana da prihvati gubitak teritorija koje trenutno ne kontroliše i da ostane neutralna, bez daljih integracija sa ostatkom Evrope, piše "Njujork tajms".

Bolji scenario po Kijev bi uključivao povratak dela teritorija, kao i garancije da bi ih Amerikanci i Evropljani branili u slučaju novog sukoba sa Rusijom. U tom slučaju Ukrajina bi mogla da momentalno postane članica NATO-a i Evropske unije.

U tekstu se navodi da se Ukrajina nalazi u izuzetno teškoj situaciji. Letnja kontraofanziva nije dala rezultata, ruske odbrane deluju neprobojno, a predsednik Zelenski bi svakog trenutka mogao otpusti svog glavnog generala koji će možda postati i njegov politički rival.

"Ukrajinci žele da vrate svu svoju teritoriju. Ali to se verovatno neće desiti", navodi se u tekstu.

Njujorški list navodi da je Ukrajina izbegla najgori scenario - potpuni poraz i pad vlade - ali da je u procesu na bojnom polju izgubila čitavu generaciju mladih ljudi.

Iako je Evropa odobrila 50 milijardi evra pomoći, republikanci u Americi se i dalje protive nastavku isporuka iz te zemlje.

"Njujork tajms" zaključuje da je dodatna američka pomoć neophodna kako bi Ukrajina na bojnom polju uspela da izbori bolju pregovaračku poziciju.

image