Rusija

Moskva poručila SAD: Ako hoćete mir, napustite "formulu mira" Zelenskog

Amerika i njeni sateliti moraju da zaustave bilo kakvu podršku neonacističkom režimu u Kijevu i zadovolje legitimne zahteve Rusije ako žele mirno rešenje sukoba u Ukrajini, poručila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova
Moskva poručila SAD: Ako hoćete mir, napustite "formulu mira" Zelenskog© Наталья Селиверстова / РИА Новости

Sjedinjene Države moraju da napuste takozvanu formulu mira ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog ako zaista žele da pomognu u rešavanju sukoba u Ukrajini, izjavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Da bi ne rečima, već delima promovisale nagodbu, SAD i njeni sateliti moraju da odbiju da promovišu neprihvatljivu 'formulu' Vladimira Zelenskog, zaustave bilo kakvu podršku neonacističkom režimu u Kijevu i zadovolje legitimne zahteve Rusije u vezi sa osiguravanjem njenih bezbednosnih interesa u evropskom pravcu", rekla je Zaharova, navodi se na sajtu ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je predloge koje priprema Kijev, kao i "formulu od deset tačaka", ultimatumom za Moskvu.

"Zelenski je rekao da se to neće smatrati pregovorima. Normalan čovek razume da to znači ultimatum. Cela njegova formula od deset tačaka bila je i ostala očigledan ultimatum", kazao je Lavrov na konferenciji za novinare posle pregovora sa jemenskim premijerom Ahmedom bin Mubarakom.

Zelenski je nedavno najavio svoju nameru da preko pregovarača preda Rusiji dokument o "formuli mira".

Sredinom januara, švajcarska predsednica Viola Amherd izvestila je da je Zelenski zatražio da se organizuje mirovni samit. 

Kako je ocenio šef kabineta predsednika Ukrajine Andrej Jermak, "Kijev želi da održi seriju samita o rešenju".

image
Parada pobede u Moskvi uživo na RT Balkan
banner